Menekülő ember
béel
2018. április 13. péntek, 12:27
A korrupcióval vádolt volt miniszter Costa Ricában kapott politikai menedékjogot – mondja az ügyvéd. A DNA szerint ez nem igaz.

Frissítés: A legfelső bíróság visszautasította Elena Udrea vádlott kérését, hogy videokonferencia keretében hallgassák ki a Bute-gála ügyben, tekintettel arra, hogy a politikai menedékjog, amelyet ügyvédje szerint Elena Udrea megkapott Costa Ricában, egyáltalán nem derül ki azokból az okiratokból, amelyet az ügyvéd a kéréshez mellékelt. Egy dolog biztos: ezzel a lépéssel Udrea elérte, hogy elnapolják az ítéletet. Az új időpont május 9.

*

Politikai menedékjogot kapott Costa Ricában Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter. A meglepő hírt a több korrupciós ügyben is vádlottként szereplő politikus ügyvédje közölte pénteken a Bute-gála néven elhíresült ügy utolsó tárgyalásán. Az ügyben eljáró korrupcióellenes ügyész szerint azonban az ügyvéd ferdít.

Az ügyben Udreát tavaly márciusban nem jogerősen hat év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. A volt miniszter ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga.

Az ügyvéd most elmondta, Udrea március 21-én kapta meg a politikai menedékjogot, és azt kérte, videokonferencia keretében hallgassák ki az ügyben.

Az ügyvéd emlékeztetett: a vonatkozó egyezmény értelmében a menekült személyek akkor kaphatnak menedékjogot, ha megalapozott a gyanú, hogy származási országukban üldözik őket. „Ebben az esetben ez a politikai véleménye miatt történik” - mondta az ügyvéd, aki a tárgyalás elnapolását kérte.

Udrea korábban azt közölte, hogy terhes, és orvosai azt javasolták, ne utazzon Romániába.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyésze szerint ugyanakkor az ügyvéd által bemutatott dokumentumokból nem derül ki, hogy Udrea politikai menedékjogot kapott volna, csupán annyi, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak neki, és tendenciózus fordítással vádolta meg az ügyvédet.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26210
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.