nem, nem, soha!!!
fsandor
2018. április 11. szerda, 13:37
Nehogy már pont a centenárium évében verjék szét az ungurok a nagy román hazát.

Elutasította szerdán a képviselőház plénuma a Székelyföld autonómiatervezetét. A Székely Nemeti Tanács tervezetét – amelyet Kulcsár-Terza József, az MPP-színekben RMDSZ-képviselővé választott háromszéki politikus terjesztett be egyéni tervezetként a múlt év végén – csak az RMDSZ képviselői támogatták, a többi párt és a nemzeti kisebbségek összesen 218 jelen levő képviselője egyhangúlag ara szavazott, hogy az alsóház utasítsa el a tervezetet.

Az autonómiatervezetet előzőleg a szakbizottságok is negatívan véleményezték.

A szavazás előtti felszólalásokban az RMDSZ képviselői a tervezet elfogadása mellet próbáltak érvelni, a román politikusok egytől-egyik elítélően szóltak róla.

Korodi Attila frakcióvezető felszólalásában úgy fogalmazott:

„Az erdélyi magyarság autonómia igényét nem lehet csak úgy leseperni az asztalról, aztán pedig úgy kezelni mintha nem is létezne. Romániának előbb-utóbb foglalkoznia kell vele. A gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma kiváló alkalom arra, hogy az erdélyi magyarok valós igényeiről – így az autonómiáról is – nyíltan, őszintén beszéljünk a román többség előtt. Párbeszédre van szükség ahhoz, hogy megértessük, hogy mi nem Románia határait akarjuk bontogatni, hanem csupán a szülőföldünkön való megmaradásunknak szeretnénk megteremteni a hosszútávon is fenntartható feltételeit. Európa-szerte számos esetben bebizonyosodott már, hogy az önrendelkező nemzeti közösségek, a gazdasági és kulturális élet igazi motorjai. Így lenne ez Székelyföld esetében is.”

A többi párt felszólaló képviselői egyhangúlag a tervezet elfogadása ellen foglaltak állást.

A kezdeményezés továbbmegy a szenátusba, de tekintettel az autonómia gondolatának mindenkori román elutasítására, a felsőházban sincs esély az elfogadására.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26182
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.