Szenátus nyuszival | Illusztráció: Főtér.ro
húsvéti ajándék
szabot
2018. április 6. péntek, 17:41
Egyelőre a szenátusban simogatják. Ha már a tanárok lemaradtak az áprilisi fizetésük előrehozásáról.

Zsebpénzzel, illetve könyvpénzzel készülnek kiszúrni az oktatásban dolgozók szemét, ha már egyébként is mindig ők kapják a legkisebb és a legutolsó fizetésemelést, ráadásul lemaradtak a kormány idei nyuszijáról is: a tanárok sok más közalkalmazottal ellentétben nem kapták meg az áprilisi fizetésüket az ortodox húsvét előtt.

A zsebpénzt a nem didaktikai személyzet kapná: Liviu Pop szenátor, volt tanügyminiszter azt javasolta, a kisegítő személyzetnek is emeljék meg március 1-től 20 százalékkal a bérét, ne érezzék magukat diszkriminálva. „Az egységes bértörvénynek voltak apróbb hiányosságai: például a tanárok bére 2018. március 1-jétől 20 százalékkal nőtt, míg a nélkülözhetetlen nem didaktikai személyzet fizetése változatlan maradt, ami a diszkrimináció érzését ébreszthette bennük” – indokolta kezdeményezését a volt tanügyminiszter. 

A tanárok és a diákok könyvpénzt kapnának egy tegnap benyújtott javaslat alapján. A tanárok évente száz eurót, és kilenc hónapjuk lenne elkölteni, illetve bizonyítani, hogy könyvre vagy e-könyvre költötték. Ha nem tudják bizonyítani, vissza kell fizetniük az összeget. Hasonló rendelkezés tíz évvel ezelőtt is érvényben volt, 2010-ben a gazdasági válság miatt törölték el.

A diákok minden négy évben kapnának 50 eurónyi összeget könyvre, mert csak azok igényelhetnék, akik befejezték a cikluskezdő osztályt, vagyis akik túl vannak az első, ötödik, illetve kilencedik osztályon.

A tanárok évi könyvutalványa 20 millió eurós kiadással, a diákoké 25 milliós eurós kiadással járna. A húszmilliót az oktatási minisztériumnak még az idei költségvetése (8,3 milliárd lej) is elbírná a kezdeményezők szerint.

A béremelési javaslatot múlt héten, a könyvpénzes javaslatokat tegnap nyújtották be a szenátushoz, és mindhárom át kell még menjen a képviselőházon is.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26092
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.