Fotó: MTI | Biró István
Mondd, te kit választanál?
Timi
2018. április 4. szerda, 18:43
Mile Lajos kolozsvári főkonzul összegezte a Főtérnek, amit tudni érdemes a levélszavazatok leadásáról.

Immár a második olyan országgyűlési választást tartják április 8-án Magyarországon, mely alkalmával a magyar állampolgársággal rendelkező, a választási névjegyzékben regisztrált külhoni magyarok is hallathatják a hangjukat. Ideális esetben már minden jogosult kézhez kapta a levélcsomagokat, meghozta a döntést, hogy kit támogat szavazatával, és már csak a szavazatok leadása maradt hátra.

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen ütemben halad a levélszavazatok átvétele, ezért felkerestük Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusát, hogy érdeklődjünk a részletekről. Mile Lajos kolozsvári főkonzul megkeresésünkre kifejtette:

a jogszabályoknak megfelelően zajlik a levélszavazatok kiadása és bevétele,

nem tudnak olyan problémáról, ami a választás menetét gátolná. A múlt hét óta fogadják az érdeklődőket a konzulátuson (Főtér 23. szám, az udvaron keresztül megközelíthető rendezvényteremben), naponta reggel 6-tól este 10 óráig, pénteken pedig egészen éjfélig. Vasárnap, a választás napján reggel 6-tól este 7 óráig várják a szavazatokat. Fontos megjegyezni, hogy azok, akik a konzulátusra kérvényezték a levélcsomag postázását, szombatig vegyék kézhez, ugyanis vasárnap erre már nem lesz lehetőségük, csak a szavazat leadására. A levélszavazatokat csakis személyesen lehet átvenni a konzulátusról, a kitöltés után azonban bárki leadhatja a családból.

A főkonzul elmondta: mindenki maga döntheti el, hogyan adja le a szavazatát, rábízza valamelyik partnerszervezetre, egy egyházi személyre, vagy a szomszédra, aki esetleg gyakrabban jár a konzulátus környékén. Akik a határhoz közel laknak, bevihetik valamelyik magyarországi egyéni választókerületi irodába, de akár feladhatják a magyar postán, mely vállalta, hogy másfél nap alatt kézbesíti a levélszavazatokat. A román postára inkább ne bízzák a kézbesítést, mert több panasz is érkezett, hogy egyenetlenül kézbesítették a borítékokat. Volt ahol időben megérkezett, de előfordult, hogy ugyanazon család egyik tagja megkapta, a másik pedig nem. Mivel minden szavazatnak április 7-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához, inkább a fent említett formában adják le voksukat az erdélyi szavazók.

„Egyetlen szavazatért is kár lenne” – tette hozzá a főkonzul.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen az erdélyiek választási kedve, illetve mennyire tudatos a szavazáson való részvétel. Bár a részvételt illetően konkrét számokról egyelőre nem nyilatkozhatott, Mile Lajos elmondta: aki elmegy szavazni, az öntudatos állampolgárként teszi.

„Ez egy ünnep, minden fellengzősség nélkül. Rendszerváltó politikusként némi részem volt abban, hogy négyévente választhatunk, ezért magam is ünnepként viszonyulok hozzá. Persze, a kampányoknak megvan a saját hisztije és versenyfutása, ettől függetlenül ez nagyszerű lehetőség. Sokkal zordabb volt az az idő, amikor nem volt lehetőség arra, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak és szavazzanak. Akik bejönnek hozzánk, érzékelhetően jó kedvvel és érdeklődéssel fordulnak hozzánk, és mindig megkapják a segítséget, ami szükséges, hogy minden rendben legyen.” – fogalmazott a diplomata.

Mint ismeretes, Erdélyben – Kolozsváron kívül – Csíkszeredában működik konzulátus. A levélszavazatokat itt is meghosszabbított nyitvatartással, reggel 6 órától este 22 óráig fogadják a Lázár-házban (Gál Sándor utca 9. szám alatt).

A levélszavazatok gyűjtésében minden erdélyi magyar szervezet kiveszi a maga részét, a pártok is folyamatosan mozgósítanak. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt által működtetett Demokrácia Központokban, az RMDSZ-közeli Eurotrans Alapítvány irodáiban, illetve az MPP területi irodáiban is szívesen fogadják az erdélyi választókat.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26063
Daea és Teodorovici nagyot ment az európai parlamenti meghallgatáson. Hogy mást ne mondjunk.
Logikai bukfencével már nemcsak egy ország, hanem egész Európa előtt hozza magát kínos helyzetbe.
Sőt, Magyarországról is érkeznek telepes tapsifülesek Kovászna megyébe, ahol tárt karokkal várják őket.
Havonta egyszer lesz ilyen alkalom, egyelőre kísérleti jelleggel.
Persze, ha mindez így van, akkor a helyzet egészen súlyos, de maga aszerző állítja, hogy nem lehet tudni, mi az igaz, mi a hamis.
Ezzel pedig bővülnek a látogatható részek a vajdahunyadi várban.
Ha már Năstase és Iliescu is bőgeti a szirénát, akkor talán tényleg baj van a román politika fősodrában.
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
És akkor már miért ne rövidítenénk le a téli vakációjukat – vetette fel legújabb ötletét Ecaterina Andronescu.
Fogadják szeretettel szerkesztőségünk tagjainak szubjektív írásait hőseikről, helyeikről, érzéseikről, a Magyar Kultúra Napján.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.