Beteg egészségügy
MTímea
2018. április 4. szerda, 21:03
A romániai egészségügy állapotának súlyosságára az európai statisztikák mutatnak rá.

Idén is közzé tette az EU tagországait rangsoroló egészségügyi statisztikáját az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat), mely nem okoz különösebb meglepetést: ahogyan a tavaly is, Románia az utolsó helyen szerepel az egy főre eső egészségügyi költségek tekintetében. Míg például a listát vezető Luxemburg évente több mint 5 500 eurót fordít lakosonként az egészségügyi kiadásokra, addig Románia mindössze 400 eurót.

Romániát még Bulgária is lekörözi, ahol ez az összeg meghaladja az 500 eurót. A középmezőnyben Olaszország és Spanyolország található. Ezekben az országokban 2000 euró felett költenek egészségügyre.

A román szakértőket sem lepte meg a statisztikai adat, hiszen lépten-nyomon megmutatkozik az egészségügy hiányossága a szolgáltatások minőségén, az infrastruktúra állapotán, a gyógyszer- és szakemberhiányban. A 400 euróból egy beteg egész éves ellátását biztosítani kellene, beleértve a kórházi költségeket, a gyógyszereket, a kivizsgálások és az esetleges sebészeti beavatkozások költségeit. Ehhez képest sok beteg a saját bőrén tapasztalja, hogy azért nem részesül egyes – elviekben ingyenes – szolgáltatásokból vagy támogatott gyógyszerekből, mert elfogyott a keret. Mindez azzal áll összefüggésben, hogy alacsony a bruttó nemzeti össztermék egészségügyre fordított százalékaránya, ugyanakkor a legtöbb beteget a kórházak, a járóbeteg szakrendelők, végül pedig a háziorvosok látják el, miközben a sorrend éppen fordítva kellene legyen.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.