Klaus Iohannis | A kép forrása a presidency.ro
Voks populi
szabot
2018. április 4. szerda, 17:48
Már nem az államfő írja ki az alkotmánymódosító népszavazásokat.

Nem tárgyalja újra a képviselőház a referendumtörvényt, amelyet Klaus Ioahnnis államfő március közepén visszaküldött a parlamentnek megfontolásra – írja az Agerpres hírügynökség. A képviselők ismét eredeti változatában hagyták jóvá a jogszabályt.

A referendumtörvény újratárgyalásának elutasítását 195 képviselő támogatta, 71 honatya ellene szavazott, hatan tartózkodtak, a kérdésben az alsóház volt a döntő fórum.

A népszavazás szervezését és lebonyolítását szabályozó, 2000/3-as törvényt módosító jogszabály értelmében az alkotmánymódosítást célzó referendumot 30 napon belül meg kell szervezni attól számítva, hogy a parlament elfogadta az alkotmányt módosító törvényszöveget. 

A tervezet gyakorlatilag megfosztja az államfőt attól a jogától, hogy döntsön egy népszavazás kiírásáról.

Az USR elnöke, Dan Barna máris jelezte, hogy pártja megtámadja a procedúrát módosító törvényt az alkotmánybíróságon – írja a News.ro hírügynükség.

A PNL a képviselőházi szavazáskor azt hangsúlyozta, kétszínűség a PSD részéről, ha ezzel a módosítással akarja elhitetni, hogy minél gyorsabban ki akarja írni a népszavazást a család alkotmányban rögzített fogalmának módosításáról, mert ha valóban akarta volna, már háromszor is elfogadhatta volna az erre vonatkozó törvényt.

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szerint viszont a most eredeti formájában megszavazott népszavazási törvénynek semmi köze nincs az alkotmánymódosító kezdeményezésekhez.

Jelenleg két alkotmánymódosító állampolgári kezdeményezés fut:

  • a Koalíció a családért azt szeretné elérni, ha a család fogalmának módosításával az alkotmány is tiltaná a melegházasságot, és ehhez már tavaly összegyűjtött három millió aláírást;
  • az USR hétvégén indított aláírásgyűjtést azért, hogy alkotmány tiltsa a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyeknek, hogy választott tisztségekért indulhassanak.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26062
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.