Kék fénnyel irányítják a figyelmet az autizmusra

A Victoria- és a Cotroceni-palotát is kékre világítják ma este.
Hirdetés

Kék fénnyel világítják meg hétfő este nyolctól a Cotroceni-palotát és a kormány székhelyét, a Victoria-palotát az autizmus világnapja alkalmából. Számos más bukaresti és vidéki állami intézmény vesz részt a Ragyogj kéken nevű világméretű kampányban, amellyel az autizmusra, az autizmusban szenvedőkre szeretnék ráirányítani a figyelmet.

„Az autizmusban szenvedők, az egészségügyi problémáikon túl, meg kell küzdeniük a társadalom részéről megnyilvánuló megbélyegzéssel és diszkriminációval is. (…) Kis gesztusokkal valamennyien hozzájárulhatunk az autizmusban szenvedők életminőségének javításához, az oktatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz való akadálytalan hozzáférésükhöz, társadalomi beilleszkedésük segítéséhez” – írja az elnöki hivatal közleményében. 

Viorica Dăncilă kormányfő autizmussal élő embereket támogató szervezetekkel találkozott, ma jelenik meg a Hivatalos Közlönyben egyes ritka betegségek fogyatékos besorolásának módosított feltételei, a kormány pedig március 29-én adott adókedvezményeket olyan mikrovállalkozásoknak, amelyek szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezeteket finanszíroznak – áll a kormány mai közleményében.

Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. A vonatkozó ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban. 

Hirdetés