Képtelen kémregény
béel
2018. március 30. péntek, 12:37
A SRI pénteken nyilvánosságra hozta a hírhedt megállapodást.

A nemzetbiztonság védelmét szolgáló együttműködésről szól az az eredetileg szigorúan titkosnak minősített megállapodás, amelyet még 2009-ben kötött a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a legfőbb ügyészséggel, és amelyet az miniszterelnök, illetve az igazságügy-miniszter felkérése nyomán pénteken hozott nyilvánosságra a SRI.

A két intézmény akkori vezetője, Laura Codruța Kövesi, illetve George Maior, valamint helyetteseik, Tiberiu Nițu és Florian Coldea által is aláírt, 18 oldalas megállapodás értelmében a felek törvényben meghatározott jogköreik szerint együttműködnek a nemzetbiztonságot fenyegető cselekedetek, a terrortámadások és egyéb súlyos bűncselekmények megelőzését szolgáló információk felhasználásában.

A megállapodás szerint a felek a jogállamiság elvét szem előtt tartva működnek együtt. Az ügyészség feladatai között felsorolják, hogy az illetékes ügyészeknek ki kell vizsgálniuk a hírszerzés által jelzett gyanús eseteket, és írásban kell engedélyt kérniük a legfelsőbb bírság elnökétől ahhoz, hogy lefolytathassák az információszerzéshez szükséges műveleteket. Az ügyészség azt is vállalta, hogy 60 napon belül tájékoztatja a hírszerzést a jelzett ügyekben lefolytatott vizsgálatok eredményeiről. Arra is ígéretet tett, hogy haladéktalanul

tájékoztatja a SRI-t minden olyan információról, amely segíthet a nemzetbiztonságot érintő fenyegetések elhárításában,

mint ahogy arra is, hogy a közös műveletek során nem fedik fel a közreműködő SRI-munkatársak kilétét.

A SRI azt vállalta, hogy elvégzi a szükséges adatgyűjtési tevékenységet, biztosítja az ehhez szükséges személyzeti és műszaki hátteret, és az ügyészség rendelkezésére bocsátja a vizsgált ügyekre vonatkozó adatokat.

A megállapodás bevezetőjében felsorolják mindazon törvényeket és határozatokat, amelyek lehetővé teszik az együttműködést, többek között a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) 2004-es vonatkozó határozatát, amely konkrétan

a SRI és a legfőbb ügyészség együttműködésének engedélyezéséről szól a nemzetbiztonságot érintő ügyekben.

Mint arról beszámoltunk, a SRI és az ügyészségek között megkötött megállapodások nyilvánosságra hozatalát Viorica Dăncilă miniszterelnök kérte. A miniszterelnök azért tartja fontosnak ezt a lépést, mert „hatalmas érdeklődés mutatkozik” bizonyos dolgok tisztázása iránt, amelyek befolyásolják Románia demokratikus államként való működését, amelyben az államhatalmi ágak egymástól függetlenül működnek. A miniszterelnök kérése a törvény azon előírásán alapszik, amely szerint tilos államtitoknak minősíteni olyan információkat, amelyek esetleges törvényszegést lepleznének.

A kormányfő kérése nyomán Tudorel Toader igazságügy-miniszter hivatalosan is felkérte a legfőbb ügyészséget a dokumentumok titkosságának feloldására., amely a héten jelezte, hogy ennek nincs akadálya.

Korábban az elnöki hivatal közleményben cáfolta azokat a sajtóban keringő információkat, amelyek szerint az államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatai alapján kötött az SRI titkos megállapodásokat különböző intézményekkel, köztük a korrupcióellenes ügyészséggel (DNA).

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26005
Daea és Teodorovici nagyot ment az európai parlamenti meghallgatáson. Hogy mást ne mondjunk.
Logikai bukfencével már nemcsak egy ország, hanem egész Európa előtt hozza magát kínos helyzetbe.
Sőt, Magyarországról is érkeznek telepes tapsifülesek Kovászna megyébe, ahol tárt karokkal várják őket.
Persze, ha mindez így van, akkor a helyzet egészen súlyos, de maga aszerző állítja, hogy nem lehet tudni, mi az igaz, mi a hamis.
Ezzel pedig bővülnek a látogatható részek a vajdahunyadi várban.
Ha már Năstase és Iliescu is bőgeti a szirénát, akkor talán tényleg baj van a román politika fősodrában.
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
És akkor már miért ne rövidítenénk le a téli vakációjukat – vetette fel legújabb ötletét Ecaterina Andronescu.
Fogadják szeretettel szerkesztőségünk tagjainak szubjektív írásait hőseikről, helyeikről, érzéseikről, a Magyar Kultúra Napján.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?