Nép, viselet
Timi
2018. március 22. csütörtök, 18:55
30 ezer euróért árulták azt, amit a bihari népi mesterek ennek töredékéért is szívesen elkészítenek.

A Belényes környéki román népviselet egyik látványos darabját, egy női mellényt másolt le 2017-es őszi kollekciójához a Dior divatház anélkül, hogy bármilyen hivatkozást tenne a motívumok eredetére. A hasonlóság a Dior által 30 ezer euróért árult mellény és a belényesi népviselet között egyértelmű: a fekete szegély, a virágminta és a színösszeállítás is megegyezik. Persze nem egyedülálló eset, hogy egy neves divatház egy nép kulturális hagyatékából merít inspirációt, de ilyen mértékű hasonlóság esetében illik hivatkozni a ihletforrásra.

Az egyik román divatlap frappáns választ adott az előállt helyzetre úgy, hogy a bihari népi mesterek is profitáljanak belőle. Létrehoztak egy weboldalt, ahonnan a népi mesterek által készített hagyományos viseletek vásárolhatóak, és egy egész kampányt építettek fel abból, hogy amit a Dior divatház 30 ezer eurórért árul, az a honlapon 200 euróért megvásárolható, egyenesen a bihari készítőktől. Mindemellett kisfilmekkel népszerűsítik a bihari román népi hagyományőrzők munkáit.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25897
Amint az várható volt, a szövetség 33+10 tulipánossal vág neki az európai parlamenti választásoknak.
Miért is van az, hogy annyi ön- és közveszélyes tragacs gurul a mioritikus haza közútjain? Az ember elolvassa a cikket, és örökre elmegy a kedve a használt autóktól.
Az abszurditás határát már rég túllépte ez az ügy, de még mindig lehet fokozni.
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
A századik válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs passzaiból születtek a horvátok elleni gólok.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.