Fotó: Wikipedia
Helló, turiszt!
Timi
2018. március 21. szerda, 15:47
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.

Hamarosan megkezdődhet a sebesvári várrom helyreállítása, a Kolozs megyei tanács elnöke, Alin Tișe ugyanis aláírta az építési engedélyeket. A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre található Sebesvár (románul Bologa) 13. századi vármaradványának fokozatos állagromlása az utóbbi időszakban felgyorsult, így a helyi önkormányzatnak éppen időben sikerült elnyernie a mintegy 2 millió lej értékű, vissza nem térítendő EU-s támogatást – számol be a román sajtó

A felújítási munkálatokat az elburjánzott növényzet eltávolításával kezdik, majd megerősítik és biztonságossá teszik – ahol szükséges, ott kiegészítik – a falakat, míg a falmaradványokat elkerítik. A látogatók számára egy vasszerkezetes lépcsőt és gyalogútat alakítanak ki, újraépítik a torony (tornyok?) födémjét, padokat, szemeteskukákat, információs táblákat helyeznek el az egész létesítmény területén.

A kivitelezéssel a dévai vár felújítását is végző céget bízták meg, amely tavasszal lát munkához, és a szerződés értelmében 36 hónapon belül végez.

Sebesvár vára Kalotaszeg egyik legjelentősebb fennmaradt történelmi emléke. A Sebes patak és a Körös összefolyásánál, egy hegyorom tetején álló romok helyén az ókorban egy római castrum állt. A várat a tatárjárás után építették. A 1317-ben Elefánti Dezső foglalta el a Borsáktól a király számára. 1399-től Mircea havasalföldi vajdáé, majd 1408-ban újra az erdélyi vajdáké. A 15. században bővítették. 1660. május 22-én ide hozták a fenesi csatában megsebesült II. Rákóczi Györgyöt, majd innen vitték Váradra. 1709-ben az osztrákok lerombolták, de az 1800-as években egy részét újra felépítették.

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25875
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.