Kiállításbűnözés
Jean St'Ay
2018. március 21. szerda, 13:41
Sérelmezik, hogy a múzeumigazgató már a második kiállítást szervezi idén Magyarország segítségével. A Centenárium szent évében!

A nagyromán nacionalista abnormitásban teljesen normálisnak tekinthető, hogy a helyi nackósajtó felkapta a fejét a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum által befogadott újabb magyar kiállításra, melynek címe Nézőpontok – Térhatású fényképek a Nagy Háborúból. A tárlat egyébként március 20-án nyílt meg és május 30-áig látogatható.

A Magyar Nemzeti Múzeum által összeállított és 2014-ben útjára indított kiállítás bejárta Magyarországot, Szlovákiát és Romániába érkezett. A tárlattal kapcsolatos első és legfontosabb nemzetféltő észrevétel az, hogy a plakáton több a magyar nyelvű információ (és nagyobb betűkkel jelenik meg), mint a román. Megjegyezzük, az eltérés minimális, melynek alapján a megjegyzés enyhén szólva vicces.

A továbbiakban a cikk szerzője váratlanul visszafogja magát és tárgyilagosan kimásolja a történelmi múzeum honlapjáról a kiállításra vonatkozó adatokat, röviden bemutatja a sztereofotográfia mibenlétét, technikáját, illetve azt, hogy a múzeumban bemutatott térhatású fényképekhez már nincs szükség sztereoszkópra, csak egyszerű 3D-szemüvegekre, melyeket a múzeum a látogatók rendelkezésére bocsát.

Ezek után a szerző visszatér a saját hangjához és tételezi: Felix Marcu, a kolozsvári történelmi múzeum igazgatója ezzel a tárlattal már visszaeső bűnösnek minősül, ami a centenáriumi évben elkövetett túlzott magyarbarátságot illeti. Hiszen alig telt el pár hónap azóta, hogy a román nackók szerint Marcu nemzeti szentségtörést követett azzal, hogy otthont adott a múzeumban a Coronatus in Regem Hungariae című kiállításnak, amelyet, ugye, szintén az „Erdélyfaló” Magyar Nemzeti Múzeummal közösen rendeztek meg, és szintén a Centenárium évének közvetlen közelében. A habzó szájú nemzetvédő szövegekből ízelítőt adtunk, itt, itt meg itt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25872
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.