Azt hitte, a füstmentes cigik megússzák a dohányzásellenes kampányt?

A reklámjukat máris be akarja tiltatni Raed Arafat belügyi államtitkár.
Hirdetés

Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője hadjáratot hirdetett a füstmentes cigaretták ellen: szerdán közölte, reméli, hogy a parlamentben kidolgoznak majd egy törvénytervezetet ezen termékek hirdetéseinek betiltására.

Arafat ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy szerdán délelőtt a szenátusban mutatták be a Dohánymentes 2035 (2035 fără tutun) szervezet képviselői a dohányáruk népszerűsítését tiltó törvénymódosító javaslatot, amelyben már a piacon nemrégiben megjelent, újfajta termékekre vonatkozó tiltás is szerepel. „Remélem, hogy a parlamentünk tagjai átveszik ezeket a javaslatokat és törvénytervezetet dolgoznak ki ezzel kapcsolatban, hogy a lehető legrövidebb időn belül megállítsuk ezen termékek népszerűsítését és elejét vegyük, hogy a halál kereskedői kivessék a hálójukat a dohányosok legújabb generációira” – olvasható Arafat Facebook-bejegyzésében, amely egyébként a folytatása egy korábbi bejegyzésnek, amelyben felrótta, hogy egy bukaresti aluljáróban füstmentes cigaretták reklámjai fogadták. A mostani posztban már elégedetten arról írt, hogy a reklámokat eltüntették.

A néhány nappal korábban született bejegyzésben megkongatta a vészharangot, mondván: agresszíven reklámozzák a „füstmentes” cigarettázást, a kereskedők ugyanis azt próbálják sugallni, hogy az elektronikus cigaretták egészségesebbek, mint a klasszikus dohányipari termékek. A reklám azonban a gyerekekre és azokra a fiatalokra is hatással van, akik még nem kezdtek el dohányozni – szögezte le.

Hirdetés

„Tétlen szemtanúi vagyunk a ’90-es években tapasztalthoz hasonló offenzívának, amikor még nem volt tilos a dohányáruk népszerűsítése, a reklámok pedig azokat a fiatalokat és gyermekeket célozták meg, akiket a dohánykereskedők leendő ügyfeleinek tekintettek” – mutatott rá Arafat

Úgy vélte, ha nem állítják le sürgősen „az új halálos szerkezetek és az új dohányzási módszer” reklámozását, a legfiatalabb generáció is használni fogja az újfajta termékeket.

Füstmentes és e-cigik
Raed Arafat a Philip Morris által kifejlesztett IQOS nevű termékre gondolt, legalábbis ennek a reklámjait kritizálta. Az erről született poszt alatt azonban az elektromos cigaretták káros hatásait ecsetelő tanulmányokat is linkelt. Az IQOS olyan, mint egy kis henger, amelybe egyfajta hőrudacskát lehet behelyezni. A rudacskák szétporlasztott – a szokásosnál jóval kevesebb – dohányt melegítenek fel háromszázötven fokra. A Philip Morris szerint egy a cigarettához hasonló aromájú gáz keletkezik ily módon, amelyet a fogyasztók belélegeznek. A gyár azzal érvel, hogy a dohány nem a hagyományos módon ég el, ami miatt megszűnik a cigarettázás által a rákos megbetegedéseket előidéző fő ok. Vagyis nem úgy működik, mint az e-cigaretta, amelyet az orvosok bírálnak, mivel az e-cigaretta füstje maradandó károsodásokat hagy hátra az emberek tüdejében.

Hirdetés