Kelemen: Romániának erősítenie kell a kapcsolatokat Magyarországgal

A hőbörgés helyett stratégiai partnerség kiépítésére és építkezésre van szükség.
Hirdetés

Romániánakszorosabbra kellene fűznie a viszonyt Magyarországgal, és hasznosabb lenne, ha a centenárium évében építkezni kezdenénk, mert az ünnepségek végeztével  semmivel sem maradunk – hangoztatta csütörtökön Kolozsváron Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

„Ha semmit nem építünk, semmi nem marad utánunk” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a szövetségi elnök.

Kelemen hozzátette: a vasúti közlekedés még olyan sincs, mint 28 évvel ezelőtt volt, és száz év alatt egyetlen, a Kárpátokat átszelő autópályát sem sikerült építenünk.

A szövetségi elnök úgy vélekedett: Romániának meg kellene erősítenie kapcsolatait Magyarországgal éppen úgy, mint az összes többi szomszédos országgal.

„Minden racionális ember belátja, hogy stratégiai partnerséget kell kialakítani Románia és Magyarország között. Szükség van egy Bukarestet Budapesttel összekötő gyorsvasútra. (…)

Az elmúlt húsz évben Romániának egyetlen igazán nagy projektet sem sikerült elejétől végéig végigvinnie”

Hirdetés

– jelentette ki Kelemen Hunor.
 
A szövetségi elnök szerint a romániai magyar közösségnek összekötő hidat kell képeznie Románia és Magyarország között.

„Én, a magam szerény eszközeivel, megpróbáltam hozzájárulni ahhoz, hogy normális politikai-gazdasági kapcsolatok alakuljanak ki a két ország között. Románia szomszédságpolitikájáról beszélünk. (…) Románia a térség jelentős országa, de szükség van a szomszédos országokkal való jó partneri kapcsolatok kiépítésére” – fejtegette Kelemen.

Meglátása szerint normalizálódnak a román-magyar kapcsolatok.

„Az utóbbi időben jó esély mutatkozott a román-magyar kapcsolatok normalizálására, ám ez egyeseket aggodalommal töltött el, hogy mi lesz Romániával, Erdéllyel. Nehogy valami szerencsétlenség történjen. Semmi szerencsétlenség nem fog történni! Azok, akik badarságokat mesélnek a tévében, meg kellene hogy nézzék a számokat, látniuk kellene, hogy ezek a kereskedelmi kapcsolatok  működnek, nagyon jól működnek (…). Azt gondolom, hogy Romániának nagyon komolyan el kellene gondolkodnia azon, hogy miként fogja úti és vasúti infrastruktúráját összekötni Közép- és Nyugat-Európával, és hogyan tud ebből hosszútávú haszonra szert tenni” – mondta Kelemen.
 

Hirdetés