Dupla leszúrt
béel
2018. március 8. csütörtök, 10:24
Nem hogy javult volna, de tovább romlott a helyzet.

Olyan lesújtó jelentést tett közzé az Európai Bizottság a Románia társadalmi és gazdasági helyzetéről szóló országjelentésben az elmúlt évben az igazságszolgáltatást megbolygató kormányzati lépések miatt, hogy a korrupcióellenes ügyészség adja a másikat.

A szerdán délután kiadott dokumentum meglehetős bikkfanyelven, de azért érthetően és egyértelműen leszögezi: Romániában veszélybe került a korrupcióellenes küzdelemben elért fejlődés visszafordíthatatlansága.

„A korrupcióellenes küzdelemre hivatott igazságügyi szervek kiváló és folyamatos eredményeit nagymértékben csökkentették a tavalyi fejlemények. Az igazságügy működését szabályozó törvények jelenleg is zajló reformja kapcsán fennáll a veszély, hogy sérti a bírói és ügyészi függetlenséget, és semmissé teszi az elmúlt tíz évben elért eredményeket.

Ráadásul a korrupcióellenes küzdelemre hivatott igazságügyi intézményekre továbbra is erős nyomás nehezedik”

- visznek be egy gyomrost a bukaresti kormánynak.

De a továbbiakban sem lankadnak, és tovább sorozzák: a korrupció továbbra is minden szinten virágzik, és gátolja a vállalkozások megfelelő működését, az üzleti szféra legnagyobb kihívása ugyanis továbbra is a korrupció, valamint a közszférában megnyilvánuló problémák.

A megkérdezett cégvezetők tavaly is a korrupciót és a nepotizmust tekintették a vállalkozások megfelelő működését hátráltató legfőbb akadálynak, a cégek 85, illetve 82 százaléka jelölte ezt meg fő problémaként, miközben az európai uniós átlag 37, illetve 38 százalék.

A cégvezetők 86 százaléka szerint

a megvesztegetés és a kapcsolatok kihasználása gyakran a legegyszerűbb módja annak, hogy bizonyos közszolgáltatásokhoz hozzájussanak

ez 10 pontos növekedés 2015-höz képest. Az EU átlaga ebben a tekintetben 60 százalék.

A válaszadók 70 százaléka szerint az üzleti siker legbiztosabb módszere az, ha politikai kapcsolatokkal is rendelkeznek. Ez 22 százalékos növekedés 2015-höz képest. Az uniós átlag ebben a kategóriában 42 százalék.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25670
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.