szabot
2018. március 2. péntek, 18:12
Többek között erre megy el a GDP honvédelemre fordítandó két százaléka.
Elkezdték a négy multifunkcionális korvett építésének procedúráját – jelentette be pénteken Besztercén Mihai Fifor védelmi miniszter. „Alapkitétel volt, hogy ezeket – technológia-átadással – romániai hajóépítő telepen kell megépíteni, majd következik a haditengerészet két fregattjának korszerűsítése” – nyilatkozta Fifor.
 
A miniszter szerint a procedúrát közzétették a Romtehnica honlapján. Fifor hangsúlyozta: a britektől vásárolt fregattok korszerűsítésére szintén romániai hajóépítő telepen kerül sor, hogy „a védelemre fordított 2 százalékból minél többet visszaforgassunk a román gazdaságba”.
 
Ugyanakkor 6400 befagyasztott állás betöltését is meghirdette a miniszter, hamarosan indul a rekrutáció. Katonák, altisztek és tisztek mellett 400 orvost és 50 pszichológust is szerződtetni akarnak a hadseregbe, akiknek ugyanakkora fizetést adnak, mint a civil kórházakban. A gyors munkaerőfelvételt az indokolja, hogy tavaly mintegy 8000 ember hagyta ott a román hadsereget, de a miniszter tisztában van vele, hogy nem fogják tudni egyetlen évben pótolni őket, ráadásul a szakképzés és a kiképzés is időbe kerül.
 
Újraindítanák az önkéntestoborzó programot is, miután kiértékelték, miért nem sikerült már tavaly gyakorlatba ültetni.
 
A védelmi miniszter munkalátogatást tett pénteken a besztercei 81-es gépesített dandárnál, amely kötelékéből 470 katonát júliusban Afganisztánba vezényelnek. Mihai Fifor kíséretében volt Ovidiu Uifăleanu vezérőrnagy, a szárazföldi erők vezérkari főnöke, és Virgil Ovidiu Pop dandártábornok, a 4-es gyalogos hadosztály parancsnoka. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25594
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.