Dugjátok fel!
Jean St'Ay
2018. február 28. szerda, 10:12
Még nem is tudni pontosan (bár mi sejtjük), hol és mikor mutatják be Adina Pintilie Arany Medve-díjas filmjét, de itthon már kiborult a bili.

Amint arról beszámoltunk, Adina Pintilie elsőfilmes román rendezőnő Nu mă atinge-mă (Touch Me Not / Ne érints meg) című alkotása kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ez nagyon szép, és lehet örülni neki. Ám amint az lenni szokott, nem mindenki örül, sőt, volt, aki alaposan ki is akadt a jelentős filmes díj ürügyén.

Például Dan Negru, az Antena 1 televíziós csatorna veterán bulvárshow-műsorvezetője nagyon kiakadt. Ezt írta egy Facebook-bejegyzésben: „Dugjátok az ’Arany Medvét’ a feneketekbe! Ha képeket tennék ide a filmből, a Facebook lezárná a fiókomat. Egy nő úgy próbálja gyógyítani saját frigiditását, hogy megfizet egy férfit, maszturbáljon előtte. Az meg odaáll és maszturbál. Nesztek, film. Tudom, nem értem a maszturbálást, mint művészetet. De minden ’Arany Medve’ üres mozitermekkel fut, olcsó filmek kurvákkal és káromkodással, amit művészetként adnak el a lúzereknek. A szabadpiacon becsődölnek, nincs közönségük. Dugjátok a ’Medvéket’ a feneketekbe!”

Tudor Giurgiu filmrendező, a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF – ahol egyébként tippünk szerint Adina Pintilie filmjét május 25. és június 3. között be fogják mutatni) vezetője azonnal reagált Negru epés kritikájára, és megvédte a filmet, szintén egy Facebook-bejegyzésben. Idézünk belőle: „A Medvéről. Ahogy lenni szokott, egy nap alatt áttértünk a ’Bravó, Románia!’ felkiáltásról a ’Dugjátok a Medvét’ a feneketekbe szlogenre. Jellemző. A film nem fog mindenkinek tetszeni és ez természetes, hiszen nem a ’Reszkessetek, betörők!’. Ezt a Medvét egyszerűen azért nem érdemes beledugni a fenékbe, mert egy tehetséges, érzékeny filmes, Adina Pintilie első hatalmas elismerése, aki több mint hét éve keservesen dolgozik ezen a filmen. Hét évnyi kétség, dilemma, lemondás. (…) És mert sokan összekapcsolják a Medvét azzal, hogy a Berlinale politikai alapon osztja a díjakat vagy politikailag korrektül játszik, lásd #metoo, szerintem ez ostobaság. Egy jó film jó, és kész.”

x

A román sajtó egyébként arra is felkapta a fejét, hogy az angol The Guardian lap (egyesek külön kitérnek arra, hogy a lap baloldali) filmkritikusa, Peter Bradshaw keményen lehúzta a filmet. A kritikus szerint a film „irtó kínos ostobaság”, továbbá „középszerű” és „tele van klisékkel a szadomazochizmusról, szexuális alternatívákról, fétisekről és exhibicionizmusról.”

Na kérem, mindegy, hogy hisztiről, indulatokról, helyes meglátásokról, profi kritikáról van szó, a tény az, hogy ezek után irtó kíváncsiak vagyunk magára a filmre. És nem csak azért, mert Arany Medvés.

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?