1953-2018
Szerző: Boros Miklós
2018. február 28. szerda, 13:43
Ezüstöt nyert 1984-ben Los Angelesben.

Szerda reggel, 65 éves korában elhunyt Tasnádi István olimpiai ezüstérmes súlyemelő, az utolsó kolozsvári magyar sportoló, aki dobogóra állhatott az ötkarikás játékokon.

A 1953-ban Széken született Tasnádi István a kézilabdát és az ökölvívást is kipróbálta, mielőtt viszonylag későn, 17 évesen a súlyemeléssel kezdett foglalkozni az Iskolás Sportklub (CSS) keretében.

Később a Clujana versenyzője lett, katonai szolgálata ideje alatt pedig a Steaua kötelékébe tartozott, bár a bukaresti klub edzője, Stefan Achim eltanácsolta. Kolozsvárra visszatérve, Javorek István edző irányításával lett klasszis versenyző, 1976 és 1984 között minden évben Románia bajnoka lett és ezalatt 50 kilóval javította meg az országos csúcsot.

Európa- és világbajnok bronzérmet szerzett, az 1980-as moszkvai olimpián hatodik lett a 110 kilogrammos súlycsoportban. Négy évvel később súlyos térdsérülése ellenére részt vett a Los Angeles-i játékokon is, ahol 380 kilós összteljesítménnyel (szakításban 167,5, lökésben 212,5 kg) ezüstérmes lett.

Az olimpia után visszavonult a versenyzéstől, előbb a Clujana, majd az Universitatea súlyemelő-szakosztályánál edzősködött, és közben nemzetközi bírói vizsgát is tett. 2015-ben Kolozs megye díszpolgárává választották.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25553
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.
Jól beolvasnak Bukarestnek a kisegyesülés évfordulóján.
Repülés a behavazott fenyveserdők fölött.
Egy régóta húzódó küzdelem ért véget a kolozsvári bíróság döntésével.
Nagyjából sehova. Mert lehet, hogy hősies dolog ennyi ideig protestálni, ám a mioritikus politikai valóság keményebb dió.
Ha romániai foci szeretve gyűlölt magyar csillaga interjút ad, arra bizony oda kell figyelni.