1953-2018
Szerző: Boros Miklós
2018. február 28. szerda, 13:43
Ezüstöt nyert 1984-ben Los Angelesben.

Szerda reggel, 65 éves korában elhunyt Tasnádi István olimpiai ezüstérmes súlyemelő, az utolsó kolozsvári magyar sportoló, aki dobogóra állhatott az ötkarikás játékokon.

A 1953-ban Széken született Tasnádi István a kézilabdát és az ökölvívást is kipróbálta, mielőtt viszonylag későn, 17 évesen a súlyemeléssel kezdett foglalkozni az Iskolás Sportklub (CSS) keretében.

Később a Clujana versenyzője lett, katonai szolgálata ideje alatt pedig a Steaua kötelékébe tartozott, bár a bukaresti klub edzője, Stefan Achim eltanácsolta. Kolozsvárra visszatérve, Javorek István edző irányításával lett klasszis versenyző, 1976 és 1984 között minden évben Románia bajnoka lett és ezalatt 50 kilóval javította meg az országos csúcsot.

Európa- és világbajnok bronzérmet szerzett, az 1980-as moszkvai olimpián hatodik lett a 110 kilogrammos súlycsoportban. Négy évvel később súlyos térdsérülése ellenére részt vett a Los Angeles-i játékokon is, ahol 380 kilós összteljesítménnyel (szakításban 167,5, lökésben 212,5 kg) ezüstérmes lett.

Az olimpia után visszavonult a versenyzéstől, előbb a Clujana, majd az Universitatea súlyemelő-szakosztályánál edzősködött, és közben nemzetközi bírói vizsgát is tett. 2015-ben Kolozs megye díszpolgárává választották.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25553
Méghozzá természetesen! És ez nem vicc! És, mint a végén kiderül, nem is vicces.
Idén sem tudott nyerni a házigazda a férfi kosárlabda Román Kupában.
Mioritikus hazánk derék vezetői afféle téttelen edzésnek tekintik az európai parlamenti választásokat, a közelgő hazai választási háború előtt.
Kifejezetten a piros-fehér-zöld ellen született a bírósági ítélet.
Furcsára sikeredett a pakisztáni vendégmunkások Romániába invitálása. Másegyebet állít a pakisztáni kormány, illetve sajtó, mint a román külügyminisztérium.
Gulyás Gergely sem érti, miért nem lép a légitársaság.
A Kolozsvári Magyar Napokról van szó, hát persze. A kistesó, a Várkert Fesztivál pedig négy évet tölt. Igaz, nem ott, ahol eddig.
Nem tűröm tovább! Utolsó figyelmeztetés! Határozott lépéseket fogok tenni! Ilyen szavak hagyják el az ország vezéreinek ajkait, és máris csoda történik. Vagyis semmi.
Még egy hónapot kell várnia a jogerős döntésre.
Nem tekinthetünk el egy olyan befolyástól, mely egy nyelv reprezentatív szókészletében tükröződik és jó lenne, ha előbb gondolkodnánk és csak azután beszélnénk.
Emilia Şercan természetesen feljelentést tett a rendőrségen.
Beperelték az oktatási minisztériumot a vásárhelyi felekezeti iskola megalakítása miatt.
Oké, de kedves asszonyom, és kedves adakozók, európai szimbólum-siratók, mi a helyzet a hazai omladozó műemlékekkel?