1953-2018
Szerző: Boros Miklós
2018. február 28. szerda, 13:43
Ezüstöt nyert 1984-ben Los Angelesben.

Szerda reggel, 65 éves korában elhunyt Tasnádi István olimpiai ezüstérmes súlyemelő, az utolsó kolozsvári magyar sportoló, aki dobogóra állhatott az ötkarikás játékokon.

A 1953-ban Széken született Tasnádi István a kézilabdát és az ökölvívást is kipróbálta, mielőtt viszonylag későn, 17 évesen a súlyemeléssel kezdett foglalkozni az Iskolás Sportklub (CSS) keretében.

Később a Clujana versenyzője lett, katonai szolgálata ideje alatt pedig a Steaua kötelékébe tartozott, bár a bukaresti klub edzője, Stefan Achim eltanácsolta. Kolozsvárra visszatérve, Javorek István edző irányításával lett klasszis versenyző, 1976 és 1984 között minden évben Románia bajnoka lett és ezalatt 50 kilóval javította meg az országos csúcsot.

Európa- és világbajnok bronzérmet szerzett, az 1980-as moszkvai olimpián hatodik lett a 110 kilogrammos súlycsoportban. Négy évvel később súlyos térdsérülése ellenére részt vett a Los Angeles-i játékokon is, ahol 380 kilós összteljesítménnyel (szakításban 167,5, lökésben 212,5 kg) ezüstérmes lett.

Az olimpia után visszavonult a versenyzéstől, előbb a Clujana, majd az Universitatea súlyemelő-szakosztályánál edzősködött, és közben nemzetközi bírói vizsgát is tett. 2015-ben Kolozs megye díszpolgárává választották.

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.