Scrabble
szabot
2018. február 24. szombat, 11:02
Ezért a CSM-t kérik, hogy védje meg, és az egész DNA kiáll Kövesi mellett.

Szakmai hírnevük és függetlenségük megvédését kéri a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácstól (CSM) az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 135 ügyésze. A kérés aláírói ugyanakkor ellenzik Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívását.

A DNA 183 ügyésze közül 135-en írták alá az indítványt, a többiek a bíróságon voltak a nap folyamán, illetve pihenő- vagy betegszabadságukat töltik – magyarázzák közleményükben a kezdeményezők.

Az ügyészek a 2004/317-es törvény alapján kérik a CSM-t, védje meg szakmai hírnevüket és függetlenségüket. Kezdeményezésüket azzal indokolják, hogy az elmúlt napokban politikai vagy köztisztséget betöltő személyek egy korrupció miatt bíróság elé állított és alapfokon elítélt vádlott bizonyítatlan állításaira hivatkozva 

törvénytelen bizonyítékgyűjtéssel vádolták meg a DNA ügyészi testületét.

„Az elmúlt években közvetett vagy közvetlen módon több ízben is támadásokat intéztek ellenünk a médián keresztül olyan személyek, akik ellen vizsgálatot folytattunk, akiket bíróság elé állítottunk, vagy akiket elítéltek általunk kivizsgált ügyekben. Mi eltűrtük ezeket a támadásokat, noha közvetlen hatással voltak életünkre. (...) Mindannyian kitartottunk elveink mellett, és vállaltuk a korrupció elleni küzdelem folytatását, tudatában lévén annak, hogy munkánk eredménye pozitívumként szolgálhat a román társadalom számára„ – áll a közleményben.

E szerint a DNA-ügyészek kérik a CSM-t, állapítsa meg, hogy a kifogásolt kijelentések alaptalanok, „némelyik közülük igen súlyos”, ezek célja szakmailag hitelteleníteni az ügyészeket. A kezdeményezők ugyanakkor leszögezik, nem értenek egyet az igazságügyi miniszterrel, aki Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész elmozdítását kezdeményezte.

Valótlanságok, feltételezések, bizonyítatlan értesülések

„Igaza volt a miniszternek, amikor azt mondta, hogy a korrupció elleni küzdelem nem egyetlen személyen múlik, de Románia szabad állampolgáraiként és jogi szakemberekként nem fogadhatjuk el azt, hogy törvényes és megalapozott elemzés helyett valótlanságokra, feltételezésekre, bizonyítatlan sajtóinformációkra alapozva kérjék a főügyész tisztségből való visszahívását. Mindennek egyetlen célja van: Laura Codruţa Kövesi félreállítása, akinek egyetlen bűne, hogy bátran, tapintattal és hozzáértéssel vezette ezt az intézményt, amit számos román állampolgár, valamint az európai és nemzetközi közösség is méltányolt˝ – fogalmaz a közlemény.

Az ügyészek rámutatnak, a vádlottak vagy elítéltek támadásainak fő célpontja mindig Laura Codruţa Kövesi, sokan ugyanis az ő félreállításában látják a korrupció elleni küzdelem destabilizálásának és hitelrontásának legkézenfekvőbb eszközét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25494
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.