A kormánypártok mélységesen egyetértenek a korrupcióellenes főügyész kirúgásának szándékával

Az igazságügy-miniszter alapos és szakszerű érvrendszert sorolt fel a menesztése mellett.
Hirdetés

Teljes mellszélességgel kiállt a kormánykoalíció az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetőjének felmentését kezdeményező igazságügy-miniszter, Tudorel Toader mellett: mindkét kormánypárt úgy véli, hogy a tárcavezető alapos, szakszerű érveket sorakoztatott fel Laura Codruţa Kövesi elmozdítása mellett.

Az igazságügy-miniszter által ismertetett jelentés „rendkívül szakszerű” – mondta az Agerpres hírügynökségnek a Szociáldemokrata Párt (PSD) sajtószóvivője, aki szerint az alakulat támogatja a főügyész menesztésének kezdeményezésére vonatkozó döntést.

Adrian Dobre szerint a Tudorel Toader által ismertetett jelentés a törvényi előírásokra, illetve „világos, szilárd és tagadhatatlan érvekre” alapoz. Hozzátette, mind a jelentésbe foglaltak, mind az utóbbi időben történtek alapján „természetesnek tekinthető” a jelentés végkövetkeztetése, az, hogy a miniszer kezdeményezi a korrupcióellenes főügyész elmozdítását.

„Nyilvánvalóan támogatjuk a miniszter döntését, majd meglátjuk, hogy az alkotmány és a törvény előírásainak szellemében miként zajlanak tovább a dolgok” – mondta.

A PSD szóvivője szerint Toader nem „légből kapott kijelentésekkel” állt elő, hanem összefoglalta az alkotmánybíróság több döntését, rávilágítva „arra a valóságra, amellyel nap mint nap szembe kell néznünk, és amellyel harcolnunk kell”.

Hirdetés

Varujan Vosganian, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) képviselőházi frakcióvezetője szerint a jogállamiság és az emberi jogok meggyőző védőbeszéde volt az igazságügyi miniszter csütörtök esti beszámolója a DNA vezetőségének tevékenységével kapcsolatban.

Vosganian meglátása szerint a Tudorel Toader által ismertetett zárójelentés „felelősségteljes és érvekkel alátámasztott” dokumentum, míg a Iohannis államfő által kiadott állásfoglalás „sebtében fogalmazódott meg”, és az elnök nézőpontja nem meggyőző e kérdésben.

„Ha válaszolni akar, Iohannis elnöknek ugyanilyen meggyőzőnek kell lennie, az alkotmányra, az alkotmánybíróság döntéseire, az ország törvényeire és az ügyészek konkrét tevékenységére utaló hivatkozásokkal, és akkor majd elhisszük, hogy Iohannis is felelősségteljesen jár el, nem pedig az befolyásolja cselekedeteiben, hogy az ügyészség mindeddig a pillanatig a szövetségese volt” – mondta Vosganian.

Hirdetés