Aranyérmes a magyar gyorskorcsolya férfi váltó

Sporttörténelem: először született magyar arany téli olimpián.
Hirdetés

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi 5000 méteres rövidpályás gyorskorcsolyaváltók csütörtöki döntőjében a pjongcsangi téli olimpián – tudatja az MTI.

A magyar férfi váltó először vett részt az olimpián, a négyes döntőben Dél-Koreával, Kínával és Kanadával versenyzett. A 45 kör negyedéig a magyar versenyző a 3-4. helyen volt felváltva a kanadaival, ekkor a koreaiak kicsúsztak. A magyar versenyzők a 3-2. helyet váltogatták a kanadaiakkal, akiket a legvégén előztek meg, és futottak be az első helyen.

A magyar édesanyától és kínai édesapától származó, 23 éves Liu Shaolin Sándor két éve a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás első világbajnoka lett 500 méteren, az olimpián pedig 500 és 1500 méteren is ötödik lett. Öccse, a 20 éves Liu Shaoang a tavalyi junios világbajnokságon minden egyéni számban győzött, a felnőttek között háromszoros világbajnoki ezüstérmes, Pjongcsangban viszont a váltót leszámítva minden távon kizárták. 

A 28 éves Knoch Viktor már a negyedik olimpiáján szerepel, 2006-ban Torinóban ötödik lett 1500 méteren. A hozzá hasonlóan pécsi 23 éves Burján Csaba eddig csak a váltóval ért el kiemelkedő eredményeket, Európa- és világbajnoki második helyezésekkel, akárcsak a tartalékként nevezett 26 éves Oláh Bence, aki 2013-ban főiskolás világbajnok lett.

A mai döntő:

 

Hirdetés

Liu Shaolin Sándor brit barátnőjével | MTI Fotó: Czeglédi ZsoltLiu Shaolin Sándor a jégen világ- és Európa-bajnok barátnőjével, a brit Elise Christie-vel ünnepelt, akit mindhárom egyéni számában kizártak Pjongcsangban, ráadásul meg is sérült, így begipszelt lábbal szurkolt párjának.

Magyar sportolók korábban csak műkorcsolyában voltak érmesek téli játékokon, jégtáncban egy ezüstöt, párosban egy ezüstöt és négy bronzot nyertek. A 2000-es években viszont a rövidpályás gyorskorcsolya lett az új magyar magyar sikersportág, 2006 óta minden téli olimpián jutott magyar short-trackes a legjobb hat közé, érmet viszont most sikerült először nyerni.

 

Magyar érmesek a téli olimpiákon
Arany: Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor – rövid pályás gyorskorcsolya, 5000 méteres váltó, 2018, Pjongcsang
Ezüst: Kékessy Andrea, Király Ede, páros műkorcsolya, 1948, St. Moritz 
Regőczy Krisztina, Sallay András, jégtánc, 1980, Lake Placid
Bronz: Rotter Emília, Szollás László, páros műkorcsolya, 1932 Lake Placid és 1936 Garmich-Partenkirchen
Nagy Marianna, Nagy László, páros műkorcsolya, 1952, Oslo és 1956 Cortina d’Ampezzo

Hirdetés