Kötelezettségszegési eljárást indítana Romániával szemben egy német politikus

Ha folytatódik az igazságszolgáltatás elleni támadás, akkor ideje bevetni a 7-es cikkelyt Romániával szemben, véli a CDU politikusa.
Hirdetés

Gunther Krichbaum, a német szövetségi parlament (Bundestag) EU-ügyi bizottságának CDU-s elnöke Romániával kapcsolatos aggályai miatt levelet intézett Jean Claude Junckerhez, az Európai Bizottság (EB) elnökéhez. Ebben azt kéri, hogy az EB ne szüntesse meg a román igazságszolgáltatást figyelő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust (MCV), és amennyiben a román kormány újabb támadásokat intéz az igazságügy ellen, vegyék számításba a 7-es számú cikkely alapján a kötelezettszegési eljárást Romániával szemben.

Krichbaum nem először javasol drasztikus szankciót, a Btk.-módosítások miatt kirobbant tüntetések idején Románia EU-s szavazati jogának visszavonása miatt kereste meg Junckert. Ugyanakkor ő volt az, aki Magyarország és Lengyelország ellen is kérte a jogsértési eljárást.

A levélben Krichbaum a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) érintő botrányról kijelentette, hogy minden DNA-ellenes támadás egyet jelent az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupcióellenes harc elleni támadással.

A teljes levél itt olvasható el.

Hirdetés