anyaország
béel
2018. február 16. péntek, 13:08
Nem csak magyarokat. A program kísérleti jelleggel indult, de folytatni kívánják.

Aláírták a Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program támogatási szerződéseit a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi épületében pénteken.

A kísérleti jelleggel elindított programban 521 pályázó vállalkozás és személy nyert összesen 1,5 milliárd forint támogatást eszköz- vagy tenyészállat-beszerzésre, illetve mezőgazdasági területek telekkönyvezésére.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az aláíráson arról beszélt, hogy a program megkönnyebbülést hozhat a helyieknek. Hozzátette: a sikerhez egy erős magyar kormány, a pályázók hite, a programot lebonyolító marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány példás szervezőmunkája,

valamint a román kormány támogatása is szükséges volt.

Magyar Levente pár mondatban román nyelven is köszöntötte a román anyanyelvű sikeres pályázókat. Fontosnak tartotta annak a pozitív fogadtatásnak a fenntartását, amellyel a román kormány viszonyult a programhoz. Külön köszönetet mondott Liviu Dragneának, a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, akiről elmondta, támogatása nélkül a program nem juthatott volna el a mostani szakaszáig.

Az államtitkár elmondta, a szerződések aláírása után a magyar kormány átutalja a támogatási összegeket, és a pályázók heteken belül beszerezhetik az eszközöket vagy tenyészállatokat. Hozzátette: messze még a végső cél, amit úgy fogalmazott meg, hogy a megélhetés és a helyben maradás feltételeinek a biztosítása Mezőségen és Erdély-szerte. Megjegyezte: számítanak arra, hogy sikerrel veszik „az április 8-i akadályt", és a magyarországi parlamenti választások után folytathatják az egyelőre kísérleti jelleggel elindított programot.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője az MTI-nek elmondta:

az igénylők legfeljebb 15 ezer eurónak megfelelő összegre pályázhattak, és terveik megvalósításához 25 százalékos önrészt kellett biztosítaniuk.

Hozzátette: 335 magánszemély nyert mezőgazdasági támogatást, 71 személy kap pénzügyi segítséget mezőgazdasági területei telekkönyvezéséhez. Ugyanakkor 72 kis- és középvállalattal írnak alá eszközbeszerzési, és 40 mezőgazdasági vállalkozással eszköz- és tenyészállat-beszerzési szerződést.

Az ügyvezető elmondta, az 521 nyertest több mint 570 pályázatból választották ki. Az MTI kérdésére Kozma Mónika azt is elmondta, nem lehet pontosan megállapítani a román nemzetiségű pályázók számát, de arányuk 8-10 százalék körüli volt.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat vezetője köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért. Az RMDSZ Maros megyei szervezetét is vezető politikus reményét fejezte ki, hogy a választások után folytatódik a program.
 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.