Kelemen szerint hiba, hogy a PNL egy magyar iskola ellen hadakozik

A liberálisok egyre jobban beleállnak az ultranacionalista, magyarellenes párt szerepébe.
Hirdetés

Hibás döntések tartja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) megtámadja az alkotmánybíróságon a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvényt.

Kelemen a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: szerinte nem alkotmányellenes a törvény.

„A PNL döntése több okból is alapjaiban elhibázott. Nem hiszem, hogy bármilyen alkotmányellenes rész lenne a törvényben. Végső soron az alkotmány jogokat biztosít a nemzeti közösségeknek, és ha a helyi hatóságok, vagy más intézmény képtelenek ezen jogokat biztosítani, akkor a közösség az állami intézményektől, a kormánytól, a parlamenttől várja a megoldást.
Ebből a szempontból semmilyen ellentmondás nincs” – jelentette ki Kelemen, aki szerint a PL lépése stratégiai és taktikai szempontból is hibás, és nem csupán azért, mert a PNL és az RMDSZ azonos politikai családba is tartozik. Megjegyezte: ha Orban azt állítja, az alkotmányosságért küzd, akkor meg kellene néznie, hogy az alkotmány milyen jogokat szavatol a kisebbségek számára. Ezek között ugyanis ott van az anyanyelven való tanulás joga is.

Kelemen szerint  PNL-nek nem szabadna ilyen hibákat elkövetnie, ha a jövőben még szeretne párbeszédet folytatni, vagy együttműködni az RMDSZ-szel.

Hirdetés

„SMS-t küldtem Ludovic Orbannak, a telefont ugyanis nem vette fel, amelyben megírtam: hibás döntés az alkotmánybírósághoz fordulni, de nekem most nem marad más, mint hogy bízzak abban: a bírák úgy ítélik majd, hogy a törvény nem tartalmaz alkotmányellenes részeket. De közép- és hosszú távon megromlik a viszonyunk a PNL-lel, és beigazolódik, amit mondtam: a PNL ultranacionalista, magyarellenes párttá vált” – mondta Kelemen.

Mint megírtuk, Ludovic Orban hétfőn jelentette be, hogy pártja alkotmánybírósági segédlettel próbálja megtorpedóznia a magyar iskola újraalapítását.

Hirdetés