Nem adóztatja meg az egyházakat a pénzügyminiszter

Saját és ellenfelei kijelentésének cáfolatára kényszerült Eugen Teodorovici.
Hirdetés
A pénzügyminisztérium nem dolgozik a háztartási adó bevezetésén, cáfolta szombaton Eugen Teodorovici miniszter az Antena 3 televízió műsorában Florin Cîţu liberális szenátor pénteki riogatását, és ugyan megadóztatná az egyházakat, mégsem vesz el pénzt tőlük, mondott ellent korábbi kijelentésének Teodorovici.

Háztartási adó

„Teljesen hamis és beszélni fogok szenátor kollégámmal, Florin Cîţu úrral, mert ő is pénzügyes. (…) Teljesen hamis. Nem dolgozunk a háztartási adón. (…) Beszélni fogok vele, hogy megértsem mi volt a célja a nyilatkozatának. (…) Kategorikusan mondom, nem dolgozunk ezen 2018-ban” – mondta Teodorovici, akit arról kérdeztek, mi a véleménye a liberális párti Florin Cîţu szenátor kijelentéséről, miszerint a pénzügyminisztérium nem mondott le a háztartási adó bevezetéséről, és jelenleg annak technikai részletein dolgoznak.
 
A pénzügyminiszter hozzátette, jelenleg az egyszerűsítésen és a „rendszer igazi megreformálásán” dolgoznak, a bürokrácia csökkentésén és az elektronikus rendszer bevezetésén.

Egyházak megadóztatása

Nem változtatta meg véleményét az egyház megadóztatásáról, jelentette ki Teodorovici ugyanabban a tévéműsorban, és informális tárgyalást fog kezdeményezni Daniel ortodox pátriárkával a kérdésről, de az állam nem vesz el az egyháztól pénzt újabb adók formájában, szögezte le.
 
A pénzügyminiszter olyasmit szeretne elérni, hogy az egyház ugyan kimutatná, hogy mennyi adót kellene fizessen az államnak bizonyos gazdasági tevékenységek után, de azt a pénzt az állam nem hajtja be, hanem arra ösztönözné az egyházat, hogy szociális programokra költse. Az egyház ugyanis jobban kezeli a problémás gyerekek, fogyatékkal élők, idősek ellátásával kapcsolatos problémákat, véli Teodorovici, aki szerint az állam bukott diák szociális téren.
 
A szociális programok ráadásul megállíthatják az ortodox egyház fokozódó népszerűségvesztését, vélte a pénzügyminiszter, mintha a rászorulók ellátása legalábbis imázskérdés lenne az egyház számára.
 
Teodorovici tavaly júniusban még azt mondta, meg kell értetni az egyházzal, hogy a 21. században élünk, mindenkinek adóznia kell, mert sok pénzre van szükség, és azt remélte, kompromisszumra jut az ortodox egyházzal a kérdésben. A probléma felvetésének hatására Teodorovici-nak meg kellett válnia az akkori kormányfő, Mihai Tudose mellett betöltött, tiszteletbeli tanácsadói tisztségétől.
 
Akkor Daniel pátriárka azt nyilatkozta, az egyházak jogilag közhasznú szervezetekként működnek, mint a civil szervezetek, az ortodox egyház pedig adózik az ingatlanok, a fizetések és gazdasági tevékenységei után. Nem fizet áfát (TVA) és csak azok után a jövedelmei után nem fizet adót, amelyek sajátos felekezeti tevékenységeiből származik, mint például az egyház által készített, vallásos tárgyak árusítása, de ezt a jövedelmet is szigorúan a templomok fenntartására és szociális-filantróp tevékenységekre költi.

Hirdetés