Nem mond le Kövesi a Microsoft-ügy vádjainak elévülése miatt

A DNA főügyésze nem tartja magát felelősnek azért, mert elévülés miatt lezárták a nyomozást a korrupcióval vádolt exminiszterek ellen.
Hirdetés

Semmi oka nincs lemondani tisztségéből – jelentette ki az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi a Digi 24 televíziócsatornának.

Kövesi kifejtette, amikor a DNA egy bejelentés alapján vizsgálatba kezd, a vizsgálat egyaránt vezethet vádirathoz vagy a nyomozás lezárásához. A Microsoft-ügyben megszüntetett nyomozások kapcsán kifejtette: az iratcsomót 2013-ban nyitotta meg a DNA, de

tíz évvel korábban elkövetett tettek ügyében kellett nyomozniuk az ügyészeknek.

A nyomozás négy éve alatt két miniszter ellen emeltek vádat, egyikük ellen jogerős ítélet is született. Az elévülés terminusát a jogi gyakorlat értelmében a kifizetések dátumaitól számolták, tehát 2005-től, 2009-től. Ezek a kifizetések egy 2004-ben kötött szerződés alapján történtek. Tavaly azonban a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy mivel hosszabb időn át elkövetett bűncselekményről van szó, az elévülést nem a kifizetések dátumától, hanem a szerződés megkötésének dátumától, azaz 2004-től kell számolni – magyarázta Kövesi.

A DNA vezetője elismerte ugyanakkor: az iratcsomón dolgozó ügyésznek felróható, hogy azt követően kezdett nyomozni egyes miniszterekkel kapcsolatban, hogy az ügy néhány nappal korábban elévült.

„Abban a pillanatban, hogy ez tudomásomra jutott, jeleztem az Igazságügyi Felügyeletnek. Intézményvezetőként nincs más eszközöm, ha egy ügyész téved. Én nem büntethetek. Ez az Igazságügyi Felügyelet dolga” – tette hozzá Kövesi.

„Ez egy olyan helyzet, amelyet nem óhajtunk és nem óhajtottunk. Nyilván árnyékot vethet a DNA ügyészeinek tevékenységére, de ez egy elszigetelt eset, nem kell általánosítani. A DNA ügyészei korrektül végzik a munkájukat. Nem tudjuk, hogy ebben az esetben rosszhiszeműen járt-e el valaki vagy sem, mert még folyamatban van a fegyelmi kivizsgálás ez ügyben, de mindahányszor gondok merültek fel egy ügyész magatartásával kapcsolatban, ha úgy ítéltük meg, hogy az illető ügyész valamilyen módon hibázott, mindig megtettük a törvény által előírt lépéseket” – mondta a DNA vezetője.

Hirdetés

Augustin Lazăr legfőbb ügyész közölte, hogy a legfőbb ügyészség még 2017 szeptemberében fegyelmi eljárást kezdeményezett az Igazságügyi Felügyeletnél a Microsoft-ügyben folytatott nyomozással kapcsolatban. Ezt azt követően közölte az intézmény, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség csütörtökön bejelentette, az ügyben érintett

több volt miniszter esetében megszüntetik a nyomozást elévülés miatt.

A legfőbb ügyész pénteki közleményében hangsúlyozta, tavaly júliusban tájékoztatást kapott a korrupcióellenes főügyésztől a Microsoft-dossziéként ismert ügyben folytatott vizsgálatról, majd szeptemberben fegyelmi eljárást kezdeményezett az Igazságügyi Felügyeletnél a nyomozással megbízott egyik ügyész, Mihaiela Moraru Iorga ellen szolgálati mulasztás miatt.

Egy nappal korábban a korrupcióellenes ügyészek megszüntették az eljárást a Microsoft-ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsított Dan Nica és Silvia Adriana Ţicău volt távközlési miniszterek, valamint Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszter esetében elévülés miatt. Korábban másik három gyanúsított – Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, Mihai Tănăsescu egykori pénzügyminiszter és Şerban Mihăilescu volt kormányfőtitkár – esetében is lezárták a nyomozást ugyanezen okból. 

 

Hirdetés