Románia szép arca
pazs
2018. január 24. szerda, 12:58
Az elnök szerint Románia akkor bizonyult erős államnak, amikor felelős vezetői voltak, és minden állampolgár közös célt követett.

Az ország fejlődésének elengedhetetlen feltétele az összefüggő, stabil törvényi keret, amely megfelelőképpen bünteti a visszaéléseket – hangsúlyozta szerdán Klaus Iohannis államfő.

„Ma, amikor európaiságunk alapját a jogállam uralma és a törvény előtti egyenlőség jelenti, Románia fejlődése elválaszthatatlanul kötődik a koherens és stabil törvényi kerethez, amely megfelelőképpen bünteti a visszaéléseket és a becstelenségeket. Ezt az üzenetet közvetítette egyhangúlag az a több százezer ember is, akik 2017-ben és 2018 elején stabil és virágzó országért vonultak utcára”

– fogalmazott az elnök egy, a román fejedelemségek egyesülésének témájában rendezett tudományos ülésszakon, az Agerpres beszámolója szerint.

Az államfő rámutatott, a kormányzó pártoknak jobban oda kellene figyelniük az általuk hozott intézkedések hosszú távú következményeire, nyitottabbaknak kellene lenniük a párbeszédre.

Az elnök beszédében méltatta 1859. január 24-e, azaz a két román fejedelemség, Moldva és Havasalföld egyesülése napjának jelentőségét, hangsúlyozva, hogy Románia azokban a pillanatokban bizonyult erős államnak, amikor felelős vezetői voltak, és az ország minden állampolgára ugyanazon közös célt követte. Az elnök szerint

„amikor az egyes vezetők vagy csoportosulások személyes érdekei a nemzeti érdek fölé kerülnek, az ország stagnálni kezd vagy visszafejlődik”.

Iohannis szerint az elmúlt napok történései azt bizonyítják, hogy a múlt leckéi ma is érvényesek. Az elnök így méltatta a kormányellenes tüntetéseket:

„A békés, demokratikus demonstrációk Románia szép arcát mutatják, olyan társadalomról árulkodnak, amelyik tudja, mit akar, és nem hajlandó lemondani azokról az elvekről, amelyek a modern Románia alapját képezik.”
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/25024
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.