Néma tüntetésen tiltakoztak az igazságügyi törvények módosítása ellen Bukarestben

Az „európai értékek” mellett tüntettek.
Hirdetés

Néma tüntetést tartottak vasárnap Bukarestben, a kormánypalota előtt. A demonstráción részt vevő hozzávetőlegesen száz személy húsz percen át háttal állt a Victoria-palotának, szótlanul és mozdulatlanul, így tiltakozva az igazságügyi törvények módosítása ellen.

Az eseményt Ellopott igazság név alatt népszerűsítették a Facebookon, és a közösségi oldalon közzétett információk szerint a bukarestivel párhuzamosan hasonló megmozdulásokat hirdettek meg Lengyelországba, Magyarországra, Csehországba és Németországba is.

„Ezzel a tiltakozással szolidaritásra szólítunk fel más államokat is, amelyeknek nem szabad elfogadniuk, hogy valamely szomszédos vagy baráti ország elszigetelje magát az európai értékektől. Együtt bebizonyíthatjuk, hogy több országban is fennáll az igazságszolgáltatás elkobzásának veszélye, és az egyetlen módja annak, hogy megvédjük, az, ha összefogunk” – áll a Facebook-bejegyzésben.

A bukaresti tüntetésen részt vevők „#rezist”, „Együtt az igazságszolgáltatásért”, „Ellopott igazság”, „És mégis látunk benneteket” feliratú lapokat tartottak a kezükben. Sokan román, illetve európai uniós zászlót tekertek maguk köré, és fekete pánttal takarták el szemüket és szájukat.

Hirdetés