Ennyi pénzt hoznak Kolozsvárnak a BBTE-n tanuló diákok

Tanulmányt készített egy doktorandusz arról, mennyivel járul hozzá az egyetem a kincses város költségvetéséhez.
Hirdetés

Kolozsvárnak összesen 190 millió eurós bevételt hoz évente a Babeş-Bolyai Tudományegyetem – derül ki egy tanulmányból, amelyet a BBTE Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Karának egyik doktorandusza készített a 2015-ös év adatait véve alapul.

A tanulmány szerint a BBTE diákjai 2015-ben 601 943 386 lejt adtak ki Kolozsváron költségeik fedezésére, 124 083 114 lejt pedig az egyetem alkalmazottai költöttek el. A tanulmány készítője beszámolta az egyetem közvetlen költségeit is, amelyek 81 040 658 lejre rúgnak, valamint azt a pénzösszeget, amelyet az egyetemi hallgatók hozzátartozói, barátai költöttek el a városban a Kolozsváron tett látogatásuk során (33 676 767 lej).

A tanulmány szerint

egy kolozsvári alapképzést végző, kollégiumban lakó, államilag támogatott helyen tanuló egyetemista átlagosan 12 793 lejt költ el évente.

A költségtérítéses helyeken tanuló diákok ennek több mint kétszeresét, átlagosan 26 897 lejt költenek el évente Kolozsváron.

Andrei Chircă, a tanulmány készítője sajtótájékoztatón ismertette az összesített adatokat. Mint elmondta, a 190 millió euró 71 százalékát az egyetemisták költik el a kincses városban.

Mivel a Babeş-Bolyai Tudományegyetem diákjai a város teljes diáklétszámának mintegy felét teszik ki, erről viszont még nem készült tanulmány – tette hozzá a szerző.

Hirdetés

A Kolozsváron tanuló egyetemi hallgatók 50 százaléka a BBTE, 23%-a a Műszaki Egyetem, 11%-a az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, 9%-a az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem, 2%-a a Zeneakadémia és 1%-a a Művészeti Egyetem, 4%-a pedig különböző magánegyetemek hallgatója. A statisztikák szerint az egyetemisták száma meghaladja a 66.000-et ebben az erdélyi városban.

A tanulmány az alapképzés nappali tagozatára, a mesterképzésre és a doktori képzésre beiratkozott diákok körében készült.

A szerző összehasonlításképpen arra is kitért, hogy a tanulmányozott évben – 2015-ben – mintegy 250 millió euró volt Kolozsvár éves költségvetése.

Hirdetés