Kolozsvár: belvárosi műemléket újít fel az önkormányzat

A Szentegyház utca 3. szám alatti impozáns épület felújítására 2 millió eurót költ a városvezetés.
Hirdetés

Felújítja az önkormányzat a Szentegyház utca 3. szám alatti ingatlant. Az emeleten több szociális lakást is tartalmazó, leromlott állapotban levő ingatlan átfogó felújítása közel 2 millió euróba kerül, az összeget az önkormányzat saját forrásokból teremti elő – tájékoztat Oláh Emese alpolgármester.

A 1902-ben épült kétemeletes, közel kétezer négyzetméter hasznos területű ingatlan felújítását 18 hónapon belül el kell végeznie az építőcégnek. „A rehabilitálás során kiemelt figyelmet szentelünk az esztétikai szempontoknak, például a felújításon már átesett, a római katolikus egyház tulajdonában levő szemközti ikerépület színvilágával megegyező színeket használ fel a kivitelező a homlokzat felújítása során” – mondta Oláh Emese alpolgármester. Szerinte fontos, hogy az épület felújításakor a kivitelező lehetőség szerint az eredeti elemekből dolgozik, vagy ha ez nem lehetséges, akkor az eredetivel minőségben, anyagban, formában és színben megegyező új elemekkel pótolja a hiányzó részeket.

A belső terek öntött mozaikpadlózatát kőlapokkal helyettesítik, a befalazott ablakokat és pinceablakokat helyreállítják, természetes anyagokkal helyettesítik a burkolatokat – összességében a mai igények figyelembe vételével, de az épület hajdani kinézetének megfelelően zajlik a restaurálás. A felújítást követően a földszinten egy művészeti kiállítóteret létesít az önkormányzat.

Hirdetés