Mi következik most, hogy megvan a kijelölt miniszterelnök?

Liviu Dragnea üdvözölte, hogy Iohannis nem engedett az ellenzék nyomásának, és felvázolta a következő lépéseket.
Hirdetés

Azáltal, hogy elfogadta a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatát, és Viorica Dăncilát bízta meg kormányalakítással, Klaus Iohannis államfő a stabilitást választotta – nyilatkozta szerda este Liviu Dragnea pártelnök. Dragnea azt mondta a parlament épületében adott rövid sajtónyilatkozatában, „külön értékeli és köszöni” az államfőnek, hogy – noha az ellenzék és mások is nyomást gyakoroltak rá, hogy ne fogadja el a PSD javaslatát – ő mégis a stabilitást választotta.

A kormányprogram az első

„Egy esetleges politikai válság igen súlyosan érintette volna Romániát, és az elnök ezt el akarta kerülni” – fogalmazott Dragnea, hozzátéve, a PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció tovább fog dolgozni a kormányprogramba foglaltak gyakorlatba ültetésén, hogy eleget tegyen az állampolgárok elvárásainak.

A pártelnök az összegyűlt újságírók előtt is gratulált a kijelölt miniszterelnöknek, és sok sikert kívánt neki. „Bízom benne, mert decens, kellemes és nagyon szakavatott hölgy” – mondta Dragnea.

Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy a legfontosabb céljai közé tartozik a kormányprogram megvalósítása, az egyesülés centenáriuma és az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvétele 2019. január 1-jén. Viorica Dăncilă köszönetet mondott párttársainak a bizalomért, Klaus Iohannis államfőnek pedig a jelölésért.

Mi következik most?

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet, amire azért van szükség, hogy a Viorica Dăncilă vezette új kormány január 29-én megkaphassa a beiktatásához szükséges parlamenti jóváhagyást.

Hirdetés

Dragnea elmondta: amennyire az alkotmányos előírások és a törvényhozó testület házszabályának betartása mellett lehetséges, igyekeznek „összesüríteni” a folyamatot úgy, hogy január 29-én sor kerüljön a szavazásra. Hétfőn összeül a PSD országos végrehajtó bizottsága az új kabinet tagjainak kijelölése érdekében. 

 

Hirdetés