Tizennyolc nap után kialudt a nagymajtényi gázkút tüze

A tűzoltóknak sikerült levágniuk a földgázszonda kútfejét, a talajból feltörő vízsugár pedig eloltotta a tüzet.
Hirdetés
Frissítés: A Mediafax értesülése szerint, a lángokat csütörtök este a talajból feltörő vízsugár eloltotta. Jelenleg nincs gázszivárgás, de a környéket továbbra is figyelik a tűzoltók. 

A tűzoltóknak sikerült eltávolítaniuk a több mint két hete lángban álló nagymajtényi (Moftinu Mare) földgázszonda kútfejét – tájékoztat a Szatmár megyei katasztrófavédelmi felügyelőség csütörtöki közleménye.

A közlemény szerint az elmúlt napokban eltakarították a gázkút környékéről azokat a megolvadt fémszerkezeteket, amelyek mindeddig akadályozták a tűzoltók beavatkozását, majd egy különleges vágószerkezettel levágták a gázkútfejet. Ezt egy új kútfejjel helyettesítik, amely után megkísérelhető a kút elzárása. A nagymajtényi földgázkút december 18-án gyúlt meg.

Daniel Dragne, az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség főkapitánya azt nyilatkozta, hogy a kutat nem oltották el, mert az azzal a veszéllyel járt volna, hogy „robbanékony gázkeverékek” alakulna ki, amelyeket esetleg lakott területek fele sodort volna a szél.

Az érintett vállalat közleménye szerint a balesetet egy váratlan földgázkitörés okozta. A vállalat a földgáz kitermelését készítette elő, és lefúrt a földgázrétegig, de még nem szerelte fel a gázkitörés megelőzését biztosító berendezést. A balesetben senki sem sérült meg. 

Hirdetés