Magyaroknak üzent az USR, Porcsalmi válaszolt

Az igazságszolgáltatási reformokat támogató RMDSZ politikáját bírálta az USR a magyaroknak szánt felhívásában. Az RMDSZ nevében Porcsalmi Bálint válaszolt: ne nézzék hülyének a magyarokat.
Hirdetés

Magyar nyelvű felhívást tett közzé szerdán a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), melyben elsősorban az RMDSZ szavazóbázisát és az erdélyi magyar választópolgárokat szólították meg. A szövegben arra hívták fel a figyelmet, hogy bár az RMDSZ a parlamentben a magyarok nevében beszél, „igazából csak a PSD és az ALDE számára biztosítja a szükséges többséget ahhoz, hogy átvihesse az igazságszolgáltatást megreformáló törvénymódosításait”. Véleményük szerint ezzel

„eltérítik az országot az európai, az euroatlanti útról, s évtizedekkel vetik vissza a fejlődését a történelemben”.

Azt kérik az erdélyi magyar választópolgároktól, figyelmeztessék a képviselőket, hogy az igazságszolgáltatás politikai ellenőrzés alá vonása kiüresíti az ország egyik fontos hatalmi ágának tevékenységét. Ugyanakkor kifejtik: a magyarok és a románok egyaránt minden eddiginél sötétebb idők elé néznek, amennyiben folytatódik a közpénzek következmények nélküli elherdálása, és az, hogy bizonyos körök saját belátásuk szerint vezérlik a bűnüldözést és az igazságszolgáltatást.

Nem hagyta szó nélkül az RMDSZ az USR-sek felhívását, a szövetség részéről Porcsalmi Bálint ügyvezető igazgató válaszolt. Azt nehezményezte, hogy az USR, mely a tavalyi kampány óta nem szólította meg a magyarokat, most egyetlen kifogásolt törvénycikkelyt, semmi konkrétumot nem fogalmazott meg állítása alátámasztására, mint ahogy nem érvelt akkor sem, amikor magyarokat érintő kezdeményezéseket támadott vagy szavazott le. A politikus szerint

az USR „jogállamot prédikál”, de közben „az ügyészállam megerősítésén dolgozik”.

„Én még egyszer, és akárhányszor kell, elmondom – bátran, nem félszájjal, kéztördelve: mi hisszük, hogy ezek a törvények a jogállamot szolgálják. Tisztább, egyértelmű szabályokat hoznak, reálisan szétválasztják az ügyészek és bírák hatáskörét (ami eddig nem így volt), számonkérhetővé teszik őket hibáikért. Ha az a baj, ezt mondjátok. Ezt meg tudnám érteni, sőt tisztelni is. Csak arra kérlek, ne nézzetek hülyének bennünket, és ne nézzétek hülyének a magyarokat sem, akiket hibáinkkal együtt a legjobb belátásunk és tudásunk szerint próbálunk képviselni. Mert a magyaroknak létkérdés a működő jogállam, a hatalmi ágak szétválasztása – nemcsak papíron, hanem a törvényszéken is. Mert nekünk ez a legfőbb garancia arra, hogy jogainkat ne csorbítsák, hogy javainkat ne vegyék el.” – fogalmaz Porcsalmi.

Hirdetés