papbiznisz
fsandor
2017. december 13. szerda, 18:08
Övé a brand, a legendává vált ortodox szerzetest ábrázoló szuvenírek hamisítványok.

Úgy tűnik, egy szemfüles magyar üzletember EU-szinten levédette a romániai ortodox hívek körében elképesztően népszerű Arsenie Boca szerzetes ábrázolását, most pedig megpróbálja érvényesíteni jogait.

A Hunyad megyei felsőszilvási ortodox kolostornál, Arsenie Boca kegyhelyénél tevékenykedő szuvenírárusok felszólítást kaptak egy ügyvédi irodától, hogy nincs joguk a 28 éve halott, azóta kultikus alakká vált szerzetes arcképét és nevét használni a különféle tárgyakon, mivel azt egy magyarországi üzletember levédette az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO).

Az ügyvédi felszólítás szerint az árusoknak licencengedélyért kell folyamodniuk a márkanév tulajdonosához, különben megszegik a vonatkozó romániai törvényeket és uniós szabályozásokat. Minden, Arsenie Bocát ábrázoló és a nevét viselő kegytárgy, szuvenír stb. hamisítvány, így az árusok bűncselekményt követnek el, ha ezeket árulják – folytatja a levél, amely arra figyelmezteti az árusokat, hogy ha nem kérnek engedélyt, a márkanév tulajdonosa feljelentést tesz ellenük.

Az EUIPO adatbázisa szerint a kecskeméti illetőségű Sándor Andor egy Arsenie Bocát ábrázoló formatervezési mintára és a szerzetes nevére (Pr. Arsenie Boca) kért és kapott EU-szintű védjegyoltalmat, amely 2017 elejétől érvényes és 2021 végéig tart.

Lucian Buzlea, a Sándor Andor cégét Romániában képviselő ügyvéd szerint ügyfelének igénye megalapozott, az Arsenie Bocát ábrázoló tárgyak nagy része Kínából származik és teljesen ellenőrizetlenül forgalmazzák.

A szerzetes kultuszát nem támogató Román Ortodox Egyház Patriarchátusának szóvivője, Vasile Bănescu szerint az egyházi vezetés nem kívánja kommentálni a helyzetet. A szóvivő megjegyezte: Bocát nem avatta szentté az ortodox egyház.

Az Erdély szentjének is nevezett Arsenie Boca szerzetest az egyik legnagyobb hatású román ortodox papnak tartják. Életében is ortodox hívők ezreit vonzotta, ezért a Szekuritáté meghurcolta, politikai fogolyként több börtönben is raboskodott. 1989 novemberében bekövetkezett halála és a rendszerváltás után kultusza felerősödött, naponta hívők százai zarándokolnak el csodatevőnek tartott sírjához a felsőszilvási ortodox kolostorba.
comments powered by Disqus
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.