papbiznisz
fsandor
2017. december 13. szerda, 18:08
Övé a brand, a legendává vált ortodox szerzetest ábrázoló szuvenírek hamisítványok.

Úgy tűnik, egy szemfüles magyar üzletember EU-szinten levédette a romániai ortodox hívek körében elképesztően népszerű Arsenie Boca szerzetes ábrázolását, most pedig megpróbálja érvényesíteni jogait.

A Hunyad megyei felsőszilvási ortodox kolostornál, Arsenie Boca kegyhelyénél tevékenykedő szuvenírárusok felszólítást kaptak egy ügyvédi irodától, hogy nincs joguk a 28 éve halott, azóta kultikus alakká vált szerzetes arcképét és nevét használni a különféle tárgyakon, mivel azt egy magyarországi üzletember levédette az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (EUIPO).

Az ügyvédi felszólítás szerint az árusoknak licencengedélyért kell folyamodniuk a márkanév tulajdonosához, különben megszegik a vonatkozó romániai törvényeket és uniós szabályozásokat. Minden, Arsenie Bocát ábrázoló és a nevét viselő kegytárgy, szuvenír stb. hamisítvány, így az árusok bűncselekményt követnek el, ha ezeket árulják – folytatja a levél, amely arra figyelmezteti az árusokat, hogy ha nem kérnek engedélyt, a márkanév tulajdonosa feljelentést tesz ellenük.

Az EUIPO adatbázisa szerint a kecskeméti illetőségű Sándor Andor egy Arsenie Bocát ábrázoló formatervezési mintára és a szerzetes nevére (Pr. Arsenie Boca) kért és kapott EU-szintű védjegyoltalmat, amely 2017 elejétől érvényes és 2021 végéig tart.

Lucian Buzlea, a Sándor Andor cégét Romániában képviselő ügyvéd szerint ügyfelének igénye megalapozott, az Arsenie Bocát ábrázoló tárgyak nagy része Kínából származik és teljesen ellenőrizetlenül forgalmazzák.

A szerzetes kultuszát nem támogató Román Ortodox Egyház Patriarchátusának szóvivője, Vasile Bănescu szerint az egyházi vezetés nem kívánja kommentálni a helyzetet. A szóvivő megjegyezte: Bocát nem avatta szentté az ortodox egyház.

Az Erdély szentjének is nevezett Arsenie Boca szerzetest az egyik legnagyobb hatású román ortodox papnak tartják. Életében is ortodox hívők ezreit vonzotta, ezért a Szekuritáté meghurcolta, politikai fogolyként több börtönben is raboskodott. 1989 novemberében bekövetkezett halála és a rendszerváltás után kultusza felerősödött, naponta hívők százai zarándokolnak el csodatevőnek tartott sírjához a felsőszilvási ortodox kolostorba.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24467
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.