„Magyartagadó” az ukrán külügyminiszter

Pavlo Klimkin szerint nemhogy 150 ezer, de már 100 ezer magyar sem él Kárpátalján.
Hirdetés

A Kárpátalján élő magyarok lélekszáma nem 150 ezer, sőt már a 100 ezret sem éri el, mert sokan elhagyják a térséget – írta pénteken Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Twitteren, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter előző nap Bécsben tett nyilatkozatára reagálva.

Az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy Ukrajna és Magyarország közös feladata a nemzetiségi közösségek támogatása és segítése. Hozzáfűzte, hogy Bécsben „kellemes beszélgetést” folytatott magyar kollégájával.

Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) miniszteri tanácsának csütörtöki bécsi plenáris ülésén közölte, hogy Magyarország aggódik a kárpátaljai helyzet miatt, ahol 150 ezer magyar él.

Ezért állandó EBESZ-megfigyelők telepítését kezdeményezi a térségbe, ami nem ütközhet akadályba, hiszen az ukrajnai misszió mandátuma az ország egész területére szól – közölte. Hozzátette: Kárpátalja többnemzetiségű terület, és az új oktatási törvény nem segíti a békés együttélést a térségben.
 

Hirdetés