Az ügyészek és a SRI találta ki a „székely terroristák” robbantását

A bíró nem hitte el. A vármegyések pere viszont az autonómiamozgalomra sem vet jó fényt.
Hirdetés
Fél évvel azután, hogy alapfokon ítéletet hirdettek Beke István és Szőcs Zoltán „terroristaperében”, és a bíró felmentette őket a merénylet tervezésének vádja alól, napvilágot látott az ítélet indoklása is, amelyet az Átlátszó Erdély tett közzé és foglalt össze.
 
Eszerint a DIICOT hiába készítettett olyan szakértői jelentést a román hadsereg mérnökével, amelyben nemcsak petárdák pukkantak, hanem szöges bomba robbant, és hiába töltött meg 35 cédét a kísérleti robbantás felvételeivel, ha a fő bizonyítékként kezelt, lehallgatott beszélgetés a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi tagjai között egyszerűen nem támasztotta alá, hogy petárdás riogatáson kívül bármi másra készültek volna 2015. december elsején.
 

Ezért a bíróság ejtette a terrorvádat,

és az ítélet indoklásában kvázi megfeddte az ügyészséget: „az eljárásnak kétségbevonhatatlan tényekre kell alapoznia, és ésszerű következtetéshez kell vezetnie” – szerepel az indoklásban.
 
A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a két évvel ezelőtti december elsején, miután a DIICOT letartóztatta Beke Istvánt, azzal indokolta a megfigyelési akciót, hogy a HVIM helyi tagjai bombát akartak robbantani a nemzeti ünnepre szervezett kézdivásárhelyi katonai parádén. A bombamerénylet terve aztán a vádiratban is helyet kapott, de a bíróság nem látta bizonyítottnak az emberölés szándékát.
 
Mivel Beke István már beszerezte a riadalomkeltésre alkalmas, de csak tűzszerészek által kezelhető petárdákat, amelyekről tudta, hogy tilos birtokolni, a bíróság végül robbanószerek illetéktelen kezelése miatt ítélte 11 havi és 6 napi, Szőcs Zoltánt pedig felbujtásért 10 havi és 8 napi börtönre, épp annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek.
 

Mindkét vádlott és az ügyészség is fellebbezett

a Bukaresti Táblabíróság nem jogerős ítélete ellen, így a per a Legfelső Bíróság és Semmítőszéken folytatódik december 8-i tárgyalási fordulóval.
 
Az alapfokú ítélet betiltotta a HVIM romániai működését is, mivel „a fasiszta, rasszista és xenofób szervezetek kategóriájába sorolja magát”, és erőteljes románellenes üzenettel kampányol az erdélyi magyarok körében. A HVIM irredenta voltának bizonyítására a bíróság a Székely Nemzeti Tanács elnökének, Izsák Balázsnak is felhasználja egy 2012-es beszédét, aki Jókai Mórt idézve arra buzdít, hogy a „a törvényes, szabad és független, nemzeti jogállást” tegyük az autonómia-küzdelem jelszavává.
 
Ebből a bíróság arra következtet, hogy a Székelyföld területi autonómiáját követelő politikusoknak csak a hivatalos, románok előtt is vállalt álláspontja az, hogy ez a román állam keretén belüli, közigazgatási autonómiát jelenti, valójában a magyaroknak szánt üzenetet Izsák Balázs szavai foglalják össze.

Hirdetés