Góleső érzés
Szerző: Boros Miklós
2017. december 1. péntek, 18:32
Péntek délután, Moszkvában, a Kremlben dőlt el, ki kivel játszik jövő nyáron.

A programot Vlagyimir Putyin orosz elnök vendégszeretetet hirdető beszéde vezette fel, majd Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke dicsérte agyba-főbe a házigazda Oroszországot és annak vezetőjét. Volt rá oka, hiszen hivatalát éppen a 2018-as és 2022-es rendezés odaítélése nyomán kirobbant korrupciós botránynak köszönheti, amely elsöpörte elődjét, Sepp Blattert. Az elmaradhatatlan zenés-táncos betétek miatt focista csak jó 20 perc után és csupán néhány pillanatra került a színpadra, amikor a világbajnokságok történetének legjobb gólszerzője, Miroslav Klose behozta a jelenleg Németország által birtokolt trófeát.

Gianni Infantino és Vlagyimir Putyin

A golyókat a hét világbajnok ország, valamint a házigazdák egy-egy legendás játékosa, az angol Gordon Banks, az orosz Nyikita Szimonjan, az uruguay-i Diego Forlán, az argentin Diego Maradona, a francia Laurent Blanc, a brazil Cafú, a spanyol (katalán) Carles Puyol és az olasz Fabio Cannavaro húzogatta ki az urnákból, a ceremóniát pedig Maria Komadnaja újságírónő és az 1986-os világbajnokság gólkirálya, Gary Lineker vezényelte le.

A FIFA ezúttal megkavarta a kiemelési rendszert, ugyanis a négy kalapot kizárólag az októberi világranglista alapján állították össze – a kivéve a házigazdaként az első értékcsoportba és automatikusan az A csoportba kerülő orosz csapatot, amely egyébként csak a 65. helyen áll, és mind a 31 további résztvevő válogatott megelőzi. Mivel viszont az azonos kontinentális szövetségeket képviselő csapatok – az európaiakat kivéve – most sem kerülhettek egy négyesbe, így a harmadik kalaptól kezdve már nem mindig ábécé-sorrendben töltődtek fel a csoportok.

A hagyományok szellemében a házigazda nem kapott túl nehéz csoportot, más európai csapat nem is került be az oroszok mellé. A kiemelési rendszer miatt ezúttal nem jött össze vérbeli „halálcsoport”, de igazi rangadók már igen, mint a portugál–spanyol vagy belga–angol csata. A legkiegyensúlyozottabbnak a D jelű négyes tűnik, amelyben az argentinok két kemény európai csapat (Izland, Horvátország) mellett a kiszámíthatatlan Nigériát is megkapták.

A 21. labdarúgó világbajnokságot 2018. június 14. és július 15. között rendezik meg, 11 oroszországi város (Moszkva, Szentpétervár, Nyizsnyij-Novgorod, Kalinyingrád, Kazany, Szocsi, Jekatyerinburg, Szaranszk, Szamara, Rosztov, Volgográd) 12 stadionjában. Az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitómérkőzést és a döntőt is egyaránt a 81 ezer férőhelyes moszkvai Luzsnyiki-stadionban játsszák.

Nem Oroszországban elemzik ki a doppingteszteket
A világbajnokságon leadott doppingmintákat nem a rendező országban elemzik ki. A FIFA csütörtöki tájékoztatása szerint a mintákat még a levétel napján Lausanne-ba szállítják, ahol azt követően kerül sor az analízisekre. Az o sportolók az elmúlt években tömegesen buktak meg a doppingvizsgálatokon, az államilag támogatott, szisztematikus doppingolás leginkább a 2014-es, Szocsiban rendezett téli olimpián volt jellemző. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) be is záratta a sportolók mintáit elemző moszkvai laboratóriumot.

(fotók: fifa.com)

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/24285
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.