Igazság, ügy
béel
2017. november 8. szerda, 13:27
Úgyhogy a teljes elutasításukat kéri.

A korrupcióellenes ügyészek szerint teljes egészében el kellene utasítani az igazságügyi törvényeket módosító tervezetet, ugyanis nem konzultáltak ennek kapcsán a bírákkal, így a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnak (CSM) negatívan kellene véleményeznie a tervezetet.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztál (DNA) szerdán közzétett közleménye szerint a CSM kérésére fogalmazták meg véleményüket a bírák és ügyészek jogállására vonatkozó, az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó és a CSM-vel kapcsolatos törvényt módosító tervezetekről. A korrupcióellenes ügyészek úgy vélik, teljes egészében el kellene utasítani a tervezeteket, a teljes törvénycsomagot negatívan kellene véleményezniük a hatóságoknak, ugyanis nem konzultáltak a bírákkal, nem készítettek hatástanulmányt, és nem indokolták meg kellőképpen a tervezett módosításokat - írja a DNA közleménye.

Mint ismeretes, a bírák és ügyészek szakmai szervezetei folyamatosan össztűz alatt tartották az elmúlt hónapokban a Tudorel Toader igazságügy-miniszter által kidolgozott módosításokat, amelyek többek között kiiktatták volna az államfőt a főügyészek kinevezési folyamatából, másrészt a CSM alárendeltségéből a minisztérium hatáskörébe utalta volna az igazságügyi felügyeletet.

A módosításokat végül a kormánypárti honatyák terjesztették be a parlament elé, de ők is módosítottak rajtuk. Így az államfőt megtartanák a főügyészek kinevezési folyamatában – de a visszahívási folyamatban már nem, az igazságügyi felügyeletet pedig független intézménnyé tennék.

Az ellenzők szerint azonban a cél így is az igazságszolgáltatás politikai felügyelet alá helyezése.

A módosítások ellen vasárnap országszerte tüntetéseket is tartottak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23926
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.