Elkapni!
Jean St'Ay
2017. november 2. csütörtök, 19:46
A spanyol ügyészség nem lacafacázik. A katalán kormány nyolc tagja máris előzetes letartóztatásban van. Ha pedig az ex-elnök nem megy hozzájuk, elmennének ők utána.

A csütörtöki napon a feloszlatott katalán kormány kilenc tagját hallgatta ki a spanyol büntetőbíróság Madridban. Nyolc vádlott esetében az ügyészek börtönbüntetést, egy vádlott esetében óvadék ellenében történő szabadlábra helyezést kértek.

A bíróság már döntött is: a katalán kormány nyolc volt tagját előzetes letartóztatásba helyezték, mégpedig azzal az indoklással, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

A kilencedik kormánytag, Santi Vila esetében a bíróság 50 000 euró óvadékot állapított meg, melynek ellenében szabadlábon védekezhet, mivel Vila még azelőtt kilépett a katalán kormányból, hogy múlt pénteken a katalán parlament megszavazta volna a Katalán Köztársaság függetlenségét kinyilvánító javaslatot. Ám tekintettel arra, hogy az összeget csütörtökön már nem lehetett kifizetni, Vilának szintén be kellett vonulnia a fogdába.

Igen ám, de Carles Puigdemont katalán ex-elnök és a kormány négy tagja hétfőn elhagyta az országot és Brüsszelbe távozott, ahol kijelentette: nem kér politikai menedékjogot, de visszatérni sem áll szándékában, ugyanis attól tart, hogy ügyét nem fogják az igazságos bánásmód és a tisztességes törvényi eljárás jegyében tárgyalni.

Ezért a spanyol ügyészek nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását kérték a volt elnök és kíséretében levő négy ex-miniszter ellen.

Amennyiben a spanyol bíróság hozzáfér a katalán ex-elnökhöz, ügyét letárgyalják és ítélet is születik, a vádak (lázadás, zendülés, hűtlen kezelés) alapján Puigdemont akár 30 év börtönnel is sújtható.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23836
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.