Nagyon kilőnék már a Brassó környékén sétafikáló medvéket az erdészek

Hat medve garázdálkodik a térségben, az egyik állat hegyi menedékházba is bejár.
Hirdetés

Brassó megyei erdészek a környezetvédelmi ügymökséghez és a környezetvédelmi őrséghez fordultak és engedélyt kértek hat, Brassó, Barcarozsnyó és több környékbeli településen garázdálkodó medve kilövésére.

Brassó egyik lakónegyedébe naponta bejár két állat és károkat okoznak a gazdaságokban, a Keresztényhavason pedig egy odaköltöztetett medve kezdett bejárogatni a menedékházba. Három másik kilövési kérelem Brassó környéki települések erdészeitől érkezett.

A megyei környezetvédelmi hivatal eddig két medve kilövésére bólintott rá, a végleges jóváhagyást a környezetvédelmi minisztériumnak kell kibocsátania.

A veszélyes nagyvadak kilövése szeptember elejétől kérhető. A miniszteri rendelet szerint azokban az esetekben tekintenek el a – medvét és farkast szigorúan védett fajként oltalmazó – törvények előírásaitól, amikor nem lehet más „elfogadható” módon megakadályozni, hogy a nagyragadozók jelentős károkat okozzanak, vagy az emberek biztonságát veszélyeztessék. A kilövési tilalmat eseti alapon oldják fel az országos környezetvédelmi hatóságok, a megyei környezetvédelmi szervek által láttamozott részletes dokumentáció alapján, de csak akkor, ha azzal nem veszélyeztetik a faj fennmaradását természetes környezetében.

Hirdetés