Fotó: Illusztráció | Pixabay
Beteg egészségügy
MTímea
2017. október 5. csütörtök, 19:07
Az orvosok többsége idős. Nincs utánpótlás, ha nyugdíjba vonulnak.

A Kovászna megyei családorvosok több mint fele hamarosan nyugdíjba vonul, derült ki a Kovászna megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) jelentéséből. Az igazgatóság szerint jelenleg 100 családorvos látja el a pácienseket, közülük 55-en városi környezetben, 45-en pedig vidéken tevékenykednek, és átlagosan 2 100 páciensük van fejenként.

„A következő években Kovászna megyében súlyos hiány lesz családorvosokból. Ez amiatt lesz, hogy az átlagéletkoruk jelenleg magas. (...) A száz családorvosból 51 már betöltötte vagy idén tölti a 60 évet. Közülük 21 orvos már 65 éves” – mutat rá a közegészségügyi igazgatóság jelentése.

Hét családorvos 30–39 év közötti, 15 40–49 év közötti, 27 50–59 év közötti, a többiek 60 év fölöttiek. A legfiatalabb 29 éves, a legidősebb családorvos pedig 73 éves.

A Kovászna megyei DSP vezetősége megjegyezte, jelenleg három községben nincs családorvos, Nagypatakon, Kézdiszentkereszten és Málnáson. A következő időszakban további 23 település maradhat családorvosi szolgálat nélkül.

A közegészségügyi igazgatóság azt szeretné, hogy továbbra is zökkenőmentes legyen a megyében a családorvosi ellátás, ezért rendkívül fontos, hogy minden lehetséges eszközzel támogassák a fiatal orvosok letelepedését a megyében – írja az intézet weboldala. 

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.