Nemzetközi könyvfesztivál nyílt a Főtéren

Síppal, dobbal és könyvvel nyitották meg a kolozsvári könyvfesztivált, bár az Olvasás menetében éppen csak olvasni nem lehetett.
Hirdetés
Fél iskolányi diáksereg tömörült ma a Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépülete előtt, pontosabban az erdélyi román felvilágosodás képviselőinek, a román nép latin eredetét és latin ábécéjét népszerűsítő Erdélyi iskola kulturális mozgalom vezetőinek szobra körül. 
 
Az októberi napsütésben a diákok kimenőt kaptak menetelésre: előbb 3-4 beszédet nem hallgattak végig, inkább egymás között csevegtek, majd dobpergésre a Főtér felé indultak. Ez lett volna az Olvasás menete, amely hagyományosan megnyitja az Erdélyről elnevezett nemzetközi könyvfesztivált (FICT) Kolozsváron, de mivel indulás előtt még pár vuvuzelát is kiosztottak a kisebb diákoknak, hiába szerelkeztek fel egy-egy könyvvel a vonulók, idén ez inkább a Hangorkán menete lett.
 
 
A Főtéren a könyvek a Herbsfestre felhúzott, hatalmas sátrakba költöztek be, a múlt hétvégén ezekben ünnepelte magát a német gazdaság. 
 
Könyvfesztivál a Főtéren
 
 
Könyvfesztivál a Főtéren
 
 
Könyvfesztivál a Főtéren
 
A felhozatal nemcsak óriási, de változatos is, a román és idegen nyelvű könyvek rengetegében idén magyar standokat is találunk: a Kriterion Könyvkiadó és az IDEA Könyvtér asztalain erdélyi kiadványok százaiból válogathatunk, biztat a Kriterion közleménye.
 
A kiadó könyvbemutatókat is tart: október 4-én, szerdán 16 órától Plugor Sándor-Szilágyi Domokos: Öregek könyve / Cartea bătrânilor, illetve Markovits Rodion Reb Áncsli / Reb Ancili kétnyelvű kötetekről beszélget Szabó Gyula és meghívottai, Mihaela Panainte, Bánfi Géza és Felician Pop.
 
Könyvfesztivál a Főtéren
 
Az Olvasás menetének egyik sűrűn teleírt transzparense a Főtér sarkán, az egyetemi könyvesbolt előtt maradt hirdetni, hogy Olvass, hogy élj. A főtéri sátrakban ezt vasárnap estig lehet megtenni.

Hirdetés