Tanácstalanul
béel
2017. szeptember 28. csütörtök, 13:43
Ráadásul az amerikai nagykövet is bírálta a Tudorel Toader igazságügy-miniszter által kidolgozott csomagot.

Ellenzi a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét ellenőrző Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) azokat a módosításokat, amelyeket Tudorel Toader igazságügy-miniszter dolgozott ki az igazságügy működését szabályozó törvényekhez. A CSM csütörtökön ülésezett, és negatívan véleményezte a módosító javaslatokat.

A módosítások ellen emelt szót csütörtökön Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is, aki szerint Washington aggodalommal tekint a tervezett változtatásokra, fennáll ugyanis a veszélye, hogy azok nyomán Románia visszafordul a korrupcióellenes harc útján, és kárba vesznek az eddigi eredmények.

A korrupcióellenes harcról beszélt Klaus Johannis államfő is, aki szerint Románia továbbra is egy stabil ország, egyre inkább megerősödő demokráciával, ahol határozottan harcolnak a korrupció ellen, annak ellenére, hogy „egyes politikusok még nem békéltek meg ezzel a gondolattal."

A tervezet értelmében ezután a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi szakosztálya nevezné ki a legfőbb ügyészt és annak helyetteseit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetőjét és annak helyetteseit, illetve a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztály (DIICOT) vezetőjét és helyetteseit. A kinevezés az igazságügyi miniszter és nem az államfő javaslata alapján történne, ahogyan az eddig volt.

A legfőbb ügyészségen a DNA és a DIICOT mellett létrehoznának egy harmadik ügyosztályt is, amely az ügyészek és bírók ellen indított büntetőeljárásokat folytatná le.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23274
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.