Nyelvi kérdés
béel
2017. szeptember 26. kedd, 08:42
De konkrét egyeztetés még nem volt a témában.

Az RMDSZ egyet tudna érteni azzal, hogy 15 százalékban állapítsák meg azt a küszöbértéket, amelyet el kell érnie egy kisebbségnek egy település lakosságának arányában ahhoz, hogy használhassa anyanyelvét a közigazgatásban – jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

„Semmilyen megbeszélés nem volt ebben a témában, (...) és azt hiszem, hogy a közigazgatási bíróság elhalasztja holnapról, hogy jelentést adjon ki ez ügyben. Mi, a kezdeményezők szempontjából, egyet tudnánk érteni egy 15 százalékos küszöbbel. Meg kell mondanom, hogyha létrejönne egy kompromisszum a 15 százalékkal, akkor

a mostani, mintegy 400 település, amely a 20 százalékos küszöb alá esik, további 73-74-gyel bővülne ki,

tehát szó sincs az egyesek által emlegetett 2.000 településről. (...) Azt gondolom, senki nem veszítene. Ebben a törvényben nincs szó arról, hogy hivatalos nyelvvé váljon a magyar, csak arról, hogy a közigazgatásban használni lehessen a magyar nyelvet ott, ahol teljesülnek ezek a feltételek” - nyilatkozta Kelemen a parlamentben Liviu Dragnea PSD-elnök megjegyzése kapcsán, miszerint az RMDSZ által a közigazgatási törvényhez benyújtott módosító javaslatban megjelölt 10 százalékot nem fogadja el, de a 15 százalékról lehet szó, amennyiben a román polgárok megértik és elfogadják a módosításokat.

Hozzátette: a 15 százalék mindenki számára hasznos és korrekt kompromisszumot jelentene.

Kelemen azt is elmondta, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő elejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kétszer beszélt egymással telefonon.

„A két miniszterelnök kétszer beszélt egymással, nem egyszer.

Rendkívül fontos, hogy létezzen kommunikáció Románia és Magyarország között,

hisz két szomszédos országról van szó, amelyeknek minél több területen együtt kellene működniük. Örülök, hogy szerény eszközeimmel sikerült lehetővé tennem, hogy létrejöhessenek ezek a megbeszélések. Nem természetes, hogy egy iskolát teljesen elfogadhatatlan indoklással ellehetetlenítsenek, és az ottani közösség ne élhessen az alkotmány és a tanügyi törvény által szavatolt jogaival” - nyilatkozta Kelemen a parlamentben.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Magyarország ismét támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), miután Liviu Dragnea Orbán Viktorral folytatott beszélgetése után vasárnap este azt ígérte, hogy megoldják a marosvásárhelyi teológiai gimnázium helyzetét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23232
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.