Miorica
fsandor
2017. szeptember 26. kedd, 15:30
Drámaian lecsökkent a sertések száma, a birkaállomány rekordokat dönt.

Látványos növekedésnek indult Hargita megyében a juhállomány, a kedvező agrárpolitikának köszönhetően, míg a sertésállomány drasztikusan csökkent – ez derül ki a megyei mezőgazdasági igazgatóság adataiból.

Az idézett forrás szerint a juhállomány annyira látványosan fejlődött, hogy felülmúlja az 1990-ben mért adatokat is. 2017. augusztus 31-én 338797 állatot tartottak számon, míg 1990-ben 278654-et.

A szarvasmarha-állomány a 2000-es években csökkent jelentősen, amikor 63375 egyedet számláltak, míg 1990-ben 122332 egyedet tartottak számon Hargita megyében. Augusztus végén több mint 91.000 szarvasmarhát tartottak a Hargita megyei gazdák.

A statisztikai adatok szerint legnagyobb visszaesés a sertésállomány esetében tapasztalható. 1990-hez képest ötödére esett vissza a sertések száma a megyében. 1990-ben 142617 disznó, míg idén augusztus végén 30000 sertés szerepelt a nyilvántartásban.

A szakemberek szerint az állatállományok számát a mezőgazdasági minisztérium programjai is befolyásolják azáltal, hogy milyen mértékben támogatják bizonyos fajok tenyésztését vagy a termékek értékesítését.

Az idézett forrás szerint a Hargita megyei mezőgazdasági területek 80 százalékát a természetes legelők teszik ki, amelyek a legfontosabb tápanyag-forrást jelentik a növényevő állatok számára, ami a legolcsóbb és legegészségesebb is, a legelőkre adott állami támogatás pedig sokkal nagyobb, mint a többi agrártevékenység esetében.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/23240
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.