Erőteljes földrengés rázta meg Mexikót

Sokan menekültek az utcákra, amikor épületek kezdtek ledőlni a 7-es erősségű rengés miatt.
Hirdetés
Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Mexikóvárost, Mexikó fővárosát – írja az Index.hu. A mexikói szeizmológiai intézet adatai szerint a Richter-skála szerint 6,8-as erejű volt a rengés, az amerikaiak ennél is erősebbnek, 7,1-es erejűnek mérték.
 
A földrengés miatt az épületekből az utcára menekültek az emberek, egyelőre nem tudni, hogy vannak-e halottak, sérültek, és hogy mekkora az anyagi kár. A földrengés epicentruma a Puebla állambeli Atencingo településtől 8 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt.
 
 
Épp ma van az 1985-ös mexikói földrengés évfordulója, amelyben akkor legalább 5000 ember életét vesztette. Emiatt a mexikói fővárosban napközben földrengés-gyakorlatot tartottak.
 
A Richter-skálán 7-es erejű földrengés igen erősnek számít, akár házak összeomlását, hidak megrogyását, a közlekedési infrastruktúra, így az utak és sínek megrongálódását eredményezheti. Évente átlagosan legalább tíz ilyen földrengést regisztrálnak. Az epicentrumtól akár több mint száz kilométeres távolságban is képes károkat okozni, jellemzően halálos áldozatokkal is jár.
 

Hirdetés