Fotók: satu-mare.ro
Unokáink sem fogják látni
MTímea
2017. szeptember 5. kedd, 21:03
A tulajdonos köteles lenne rendben tartani a műemléképületet, de ennek egyelőre nyoma sincs.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a Szatmár Megyei Tanács, a Megyei Művelődési Igazgatóság és a prefektúra képviselői kedden látogatást tettek Szatmár legszebb szecessziós műemléképületében, az egykori Pannónia – későbbi Dacia – Szállóban, mely hosszú évek óta elhagyatva áll, emiatt állaga napról napra szemlátomást romlik.

Felmérték a Pannónia Szállót

Korábban jogerős bírósági döntés született arról, hogy a tulajdonos köteles rendben tartani az épületet, a keddi látogatáson azonban azt tapasztalhatták a város elöljárói, hogy a legutóbbi ellenőrzést követően sem tette meg a szükséges intézkedéseket.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint azonnali intézkedések szükségesek az épületben. Arra kötelezik a tulajdonost, hogy zárja el az ablakokat és egyéb nyílásokat, hogy idegenek ne tudjanak behatolni az épületbe, az ereszcsatornákat és a lefolyókat javítsa ki, hogy az esővíz ne rombolja az épületet, és hozza rendbe az épület tetőszerkezetét is. Az önkormányzat arra figyelmezteti a tulajdonost, hogy egy jogerős bírósági határozat figyelmen kívül hagyása bűncselekménynek minősül.

Mint ismeretes, a hírhedt avasfelsőfalui üzletember, Vasile Ţânţaş 2007-ben vásárolta meg a 1900–1902 között szecessziós stílusban közpénzből épített, a kommunizmus idején államosított, majd a rendszerváltás után privatizált egykori vigadót és szállót. Miután szakszerűtlen beavatkozásokat végzett el saját – a műemlék-felújításban nem igazán járatos – cégével, pénzhiányra hivatkozva 2009-ben felfüggesztette a munkálatokat.

A Dacia Szálló egyik erkélye

A bíróság szakértői vizsgálata megállapította, hogy a műemlék a szakszerűtlen beavatkozás, illetve az állagmegőrzés hiánya miatt vált romhalmazzá, amiért Vasile Ţânţaşt terheli a felelősség.

Az ügyről részletesebben itt írtunk.  

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.