Színházi dobbanások a pulzArton

Ernelláékkal, Genetikailag módosított organizmusokkal, Hakanaï-táncperformansszal és A tigrissel pulzálhatunk.
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi V. pulzArt összművészeti fesztivál a színházi előadások tekintetében is kiemelkedő élményt ígér. A Közösségi részvétel évének jegyében a színházi programkínálatban a kortárs produkció, táncszínházi előadás és interaktív dráma is helyet kapott.

Hakanaï 

Péntek este 19:00 és 21:00 órától a Tamási Áron Színház Nagyteremében  Hakanaï – Adrien M & Claire B (FR) rendezésében készült táncelőadását tekinthetik meg az érdeklődők.  A koreográfiai-performansz címe a Hakanaï  japán szó, amely két elem egyesülésére vonatkozik: emberre és álomra. Többértelmű kifejezés, amely jelentheti a tünékenyt, a múlót, a pillanatnyit, az anyag nem tapintható jellegét, és ugyanakkor azt a megfoghatatlan valamit, amely álom és valóság között helyezkedik el. A nézők két fázisban tapasztalják az előadást: felfedezik az installáció külsejét, majd ahogy a táncos megérkezik, a közönség közelebbről is végigkísérheti az előadást, majd a koreográfia végén körbesétálhatnak a mozgóképek között. Teljes árú jegy 30 lej, kedvezményes belépő 15 lej.

Genetikailag módosított organizmusok

Péntek és szombat este 7 órától az OMG – Organisme Modificate Genetic (Genetikailag módosított organizmusok) című előadás lesz látható az Andrei Mureșanu Színház termében, amely egy komoly és kényes témát dolgoz fel. A történet: a Duna partján készült, muszlim nő holttestéről ábrázoló fotó egy német lap főoldalára kerül. Amikor kiderül, hogy a burkában talált nőt valójában ott hagyták meghalni, ortodoxok, muzulmánok, rendőrök, ügyészek, újságírók, művészek, a faluban élők, mind maguknak akarnak egy darabot abból a húsz négyzetméteres földdarabból, ahol a nőt megtalálták.  Mindezt addig, amíg az előadás végére az egész terem egy politikai színtérré alakul, ahol az igazsággal kell szembe találkoznunk. Az OMG létrehozásáért a rendező, a színészek, a zeneszerző és a vizuális művész közösen rakták össze mindannyiuk kulturális referenciáit és képzeteit, amelyek meghatározzák az identitásukat. Belépő ára 15 lej.

Ernelláék Farkaséknál 

Hajdu Szabolcs többszörösen díjnyertes (Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíja, Magyar Filmkritikusok Díja) filmjének alapjául szolgáló színházi előadását is láthatja a sepsiszentgyörgyi közönség az 5. PulzArt-on. Az Ernelláék Farkaséknál kamaradrámát szombaton 18:00 illetve 20:00 órai kezdéssel a sepsiszentgyörgyi Esketőházban lehet megtekinteni. Az előadás két család nem minden feszültségtől mentes együttlakásáról mesél. Régi és új konfliktusok törnek felszínre, mikor két egymástól eltávolodott testvér családja hosszú idő után újra találkozik. Eszter nővére, Ernella családjával egy év után hazatér Skóciából, és Eszterék kénytelenek őket befogadni. A kényszerű együttlét szembesíti a családtagokat egymással, a közöttük feszülő ellentétekkel, és saját magukkal is. Az  előadásra a teljes árú jegy 20 lej, míg a kedvezményes jegy 10 lej.

A tigris

Hirdetés

Egy csendesebb időszakot követően a Tein Teatroom nemcsak megújult erővel, de a kortárs román drámairodalom egyik legaktuálisabb darabjával jelentkezik az 5. pulzArt fesztiválon. Gianina Cărbunariu 2012-es drámája, A tigris, Mockumentary play alcímmel jelent meg, amelyben Carbunariu „a tőle megszokott módon egy bulvárhírré silányult valós esemény apropóján ír a kortárs európai társadalomról. Szövegében egyszerre mutat meg különböző nézőpontokat és azok fonákját”.

A Tein Teatroom a régi felállásban jelentkezik (Pálffy Tibor, Kolcsár József, Kónya-Ütő Bence, Derzsi Dezső) a fesztiválon, viszont ne reménykedjünk a kényelmes (félre)nézői szerepben, mert a Tigris interaktív, mert a Tigris rólunk is szól. Az előadás augusztus 31-én, 21.30-tól kezdődik a Tein Teaházban. Belépés ingyenes.

Hirdetés