Újra élettel telik meg a nagyváradi vár

Egy kis kedvcsináló a Szent László Napok hétvégi programjaihoz.
Hirdetés
A fesztiváli pezsgés lesz úrrá a nagyváradi várban pénteken a déli óráktól: rajtol az 5. Szent László Napok Királyi hetét csúcsra járató programkavalkád. A kézművesvásár már 11 órától várja a nagyváradi várba betérőket, lesznek mesterségbemutatók, könyvbemutató, 15 órától népzene a Szeredás Népzenei Együttes előadásában, 18 órától Akiknek szívesen tapsoltunk címmel megemlékezés Csíky Ibolya és Varga Vilmos színművészekről.
 
16 órakor a magyarremetei templom falképeiről tart előadás Lángi József restaurátor és Emődi Tamás építész, a gyermekeknek énekel 17 órától a Libavonat a vár belső udvarában. Ezzel párhuzamosan beindulnak a nagyszínpadi koncertek is: szintén 17 órától lépnek színpadra Baricz Gergőék, vagyis a Loyal együttes, majd 19 órától a Pannonia All Stars Ska Orchestra (PASO), 21 órától pedig az Anna and the Barbies zenél a váradi közönségnek.
 
Szombaton már a reggeli órákban várat hódíthatnak a gyerekek: számos foglalkozás várja őket a mesevetítéstől, népmeseolvasástól a Tintaló Cirkuszon át a kézműves játszóházig, íjászoktatásig. 13 órától pedig a legkisebbeknek zenél az Evilági együttes. A gasztronómia iránt érdeklődőket 9 órától várja a vár, ekkor kezdődik el ugyanis az Össznépi örömfőzés számos csapat részvételével. Ennek keretében mutatják be 12:30 órától a Gasztroangyalból sokak által ismert Gáll Tímea „kosztoskönyvét”, a Kölcsönkért kovászt, Debrecen Város Önkormányzata pedig bemutatja a híres debreceni páros kolbászt, amit a helyszínen meg is lehet majd kóstolni. A Nagyváradról elszármazottak 11 órától találkozhatnak egymással és az itthon maradottakkal, színes programokkal várják őket az esemény szervezői.
 
A szombati nap folyamán ugyanakkor több előadáson is jobban megismerhetjük Szent László királyunk alakját, hősies tetteit vagy a róla szóló legendákat. A Szent László Napok keretében kerül sor szombaton 10:30-tól a Kárpát-medencei Szent László-vetélkedő döntőseinek ünnepélyes díjazására. 12 órától a várudvarban zenél a Hollóének Hungarica Régizene Együttes, 16 órától a nyári színházban lép fel a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, 17 órától pedig a humoré lesz a főszerep, a Szomszédnéni Produkciós Iroda nevetteti majd meg az érdeklődőket. Ezt megelőzően viszont 14 órától kerül sor a várban a Stihl Timbersports Román Országos Bajnokság döntőjére. Az esti órákban természetesen a  zenéé lesz a főszerep: 19 órától a KFT, 21 órától pedig Demjén Ferenc és zenekara koncertezik.
 
A gyermekprogramok kavalkádja vasárnap is folytatódik – a szervezők ígéretükhöz híven igazi gyermekfesztivált teremtettek meg Nagyvárad kulturális fesztiválja keretében. A programok egész nap zajlanak, 16 órakor pedig Tompeti és Barátai koncerteznek a legkisebbeknek. Ugyanakkor Hollókőről érkezik a Szent László Vitézei Egyesület a nagyváradi várba, ahol igazi középkori hangulatot teremtenek a várudvarban, lesz középkori zene, lesz párviadal, fegyveres bemutató, fegyverköpeny-készítés és ostromjáték is középkori zene kíséretében. 17 órakor a Musica Historica együttes várja a régizene szerelmeseit a Vártemplomban, 18:30 órától az egykor Nagyváradon megalakult Metropol-Group színpadra, az immár ötödik alkalommal megszervezett Szent László Napokat pedig az Omega együttes fergeteges koncertje zárja. 

Hirdetés