Mecsetből távozó muszlimok közé hajtott egy furgon Londonban

Egy ember meghalt, legalább tízen megsérültek.
Hirdetés
Gyalogosok közé hajtott egy furgon London északi részén, egy mecset közelében helyi idő szerint vasárnap éjfél után nem sokkal. A gázolás a Seven Sisters Roadnál történt, amely áthalad a Finsbury Parkon.
 
A Scotland Yard kora reggel ismertetett végleges adatai szerint egy ember meghalt, nyolc sérültet kórházba szállítottak. A BBC összesen tíz sérültről tud. A helyszínre vonuló rendőri egységek őrizetbe vették a furgon vezetőjét, egy 48 éves férfit, akit a járókelők a támadás után feltartóztattak. A rendőrségi közlemény szerint az őrizetbe vett embert is kórházba vitték, és amint onnan távozhat, vizsgálati fogságba kerül, később pedig megvizsgálják elmeállapotát. 
 
Theresa May brit miniszterelnök potenciális terrortámadásnak nevezte az incidenst, a Brit Muszlim Tanács vezetője szerint iszlámgyűlölet által vezérelt cselekedetről van szó. A nagy-britanniai muszlim közösség legnagyobb érdekvédelmi szervezete arról tájékoztatott, hogy a furgon szándékosan ütötte el a mecset közösségének tagjait, akik 
 

a ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak.

A Brit Muszlim Tanács főtitkára, Harun Khan hétfő reggeli nyilatkozatában kijelentette: a szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnik, hogy az elkövetőt iszlámgyűlölet vezérelte tettében. Khan hozzátette: a muszlim közösség az elmúlt hetekben, hónapokban számos, ugyancsak iszlámgyűlölettől vezérelt incidenst élt át, de az éjszakai támadás volt a jelenség eddigi legerőszakosabb megnyilvánulása.
 
 
Harum Khan közölte: a ramadán végének közeledtével sok muszlim látogatja majd a mecseteket, ezért a tanács elvárja, hogy a hatóságok sürgősen fokozzák a mecsetek környékének biztonsági őrizetét.    
 
A Scotland Yard beszámolója szerint a korábbi médiaértesülésekkel ellentétben nincs hír arról, hogy bárki késelésből eredő sérüléseket szenvedett volna. A rendőrség nem tud arról sem, hogy az elkövetőnek lettek volna társai, bár ezt még vizsgálják. A bűnügyi vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja. 
 
Theresa May brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfői nyilatkozatában a történteket. A kormányfő hozzátette: a történteket a brit kormány potenciális terrortámadásként kezeli.
 

Londoni célpontok

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhárom merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.
 
Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.
 
A két terrorcselekmény elkövetőit a rendőrség szerint a szélsőséges iszlám ideológia vezérelte. 

Hirdetés