Iohannis Washingtonban: Románia nagyon küzd a korrupció ellen

A kommunista diktatúrából örökölte, de eltökélten harcol ellene.
Hirdetés

Románia a kommunista diktatúrából örökölte át a korrupciót, de eltökélt szándéka harcolni e nehéz örökség ellen – mondta Klaus Iohannis román államfő szerdán Washingtonban, a Románia és az Amerikai Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségi megállapodás 20. évfordulója alkalmából tartott eseményen, amelynek a Heritage Alapítvány adott otthont.

Az alapítvány elnöke, a beszélgetés moderátora, Edwin Feulner felidézte azokat az értékeket, amelyek mellett mind az alapítvány, mind a román államfő kiáll: „az egyéni jogok védelme, a gazdasági szabadság fontossága, a jogállam, a meritokrácia és a szólásszabadság”. Ugyanakkor Feulner méltatta Iohannis államfő eltökéltségét a kétoldalú kapcsolatok erősítése terén, hozzátéve, hogy ehhez az ország egyesült államokbeli nagykövete, George Maior is jelentősen hozzájárul.

Az év eleji utcai tüntetéseket érintő kérdésre válaszolva az államfő kiemelte, Románia eltökélt abban, hogy erős, jól működő demokráciává váljon, de eleve lépéshátrányból indult.

„1989 decemberéig kommunista diktatúra alatt állt az ország, és ez a rendszer nehéz örökséget hagyott hátra. Ennek részét képezi a korrupció is. Egy demokráciában a korrupció mindent tönkretesz (…) Romániáról beszélve általában a korrupció is szóba kerül, ezért sokaknak az a benyomásuk, hogy Románia nagyon korrupt állam. Valójában olyan ország vagyunk, amely eltökélten harcol a korrupció jelentette nehéz örökség ellen” – fogalmazott Iohannis.

Az államfő kifejtette, a Donald Trump elnökkel sorra kerülő találkozója jelentős hatással lesz majd nem csak Romániára, hanem az USA-ban élő román közösségre is.

Hirdetés

Iohannis szólt Románia és a NATO viszonyáról is, a katonai szövetséget alternatíva nélkülinek nevezve a transzatlanti kapcsolatokban, és leszögezte: Románia a transzatlanti kapcsolatok legerősebb oszlopa kíván lenni.

Klaus Iohannis hivatalos látogatáson tartózkodik Washingtonban június 4-e és 9-e között. Pénteken Donald Trump elnök is fogadja hivatalában a román államfőt.

Hirdetés